Macron leent tapijt van Bayeux voor eerst in 950 jaar uit
Foto: rr

Frankrijk gaat voor het eerst het beroemde tapijt van Bayeux uitlenen aan Groot-Brittannië. Dat schrijven verschillende Britse media.

Groot nieuws in de Britse kranten vandaag: er wordt verwacht dat de Franse president Emmanuel Macron donderdag, tijdens een bezoek aan de Britse premier Theresa May, zal aankondigen dat het tapijt van Bayeux uitgeleend kan worden aan het Verenigd Koninkrijk. Een unicum, want het tapijt van Bayeux heeft Frankrijk nog nooit verlaten.

Het tapijt van Bayeux is een borduurwerk uit de elfde eeuw van 70 meter lang en 50 centimeter hoog dat permanent te bezichtigen is in de Normandische stad Bayeux. Het tapijt beeldt als in een stripverhaal de slag bij Hasting in 1066 uit. In die veldslag drong Willem van Normandië - beter gekend als Willem de Veroveraar - Engeland binnen en versloeg hij vervolgens de Angelsaksische koning Harold. Volgens de Unesco is het werk uniek in de wereld en bovendien ‘een zeldzame bron voor de kennis van het dagelijkse leven in de middeleeuwen’.

Het kan volgen The Times nog een tijdje duren voor het werk effectief naar Groot-Brittannië verhuist. Vermoedelijk arriveert het tapijt pas binnen vijf jaar. Momenteel wordt nog onderzocht hoe het 70 meter lang werk veilig getransporteerd kan worden.

De beslissing is volgens de Britse kranten het resultaat van ‘maandenlange intensieve gesprekken’ tussen de twee cultuurministers. Waar het werk precies te bewonderen zal zijn, is momenteel nog niet duidelijk. In het verleden waren er al verschillende pogingen om het tapijt uit te lenen, maar nooit met resultaat.

Macron leent tapijt van Bayeux voor eerst in 950 jaar uit
Foto: AFP