Chinese autoproducent schrapt merk ‘Trumpchi’
Foto: BELGAIMAGE

Het Chinese GAC Motor schrapt zijn merk ‘Trumpchi’ voor de Amerikaanse markt. Het klinkt teveel als Trump.

Het Chinese GAC Motor zit met een opmerkelijk probleem. De Chinese automaker, die vorig jaar in totaal zo’n 500.000 voertuigen verkocht, heeft plannen om zijn wagens ook in de VS te verkopen. Maar de groep stootte daarbij op een onverwachte hindernis.

Fonetische vertaling

Het voornaamste submerk van de groep heet Trumpchi, wat de fonetische vertaling is van de oorspronkelijke, Chinese naam die zowel ‘goed fortuin’ als ‘legende’ betekent. Maar sinds de lancering van het merk vorig jaar kreeg die westerse naam vooral de lachers op de hand. Zelfs al was de gelijkenis met de naam van een zekere Amerikaanse president volkomen toevallig, benadrukte de Chinese autobouwer.

GAC Motor, wil volgend jaar een familiale 4X4 in de VS lanceren. Het Chinese bedrijf heeft nu beslist de naam voor de Amerikaanse markt te wijzigen. De nieuwe naam is nog niet bekend.

Zika-virus

De Chinese autobouwer is overigens niet de enige producent die ooit een ongelukkig gekozen merknaam moest wijzigen om commerciële redenen. Het Indische Tata Motors moest vorig jaar het merk Zica schrappen, omdat het te veel deed denken aan het Zika-virus in Zuid-Amerika. Het model werd omgedoopt in Tiago.