Japan waarschuwt voor ‘charmeoffensief’ Noord-Korea
Kim Jung-un Foto: AP

Japan heeft de wereld op een internationale bijeenkomst gewaarschuwd voor het recente charmeoffensief van buurland Noord-Korea. ‘Dat is veel te naïef.’

Vorige week raakte bekend dat Noord-Korea atleten stuurt naar de Winterspelen in Zuid-Korea. Die aankondiging werd gevolgd door veel hoeraberichten: de Noord-Koreaans leider Kim Jong-un zou met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in ook willen praten over ‘militaire zaken’.

Het gevolg: voor het eerst in twee jaar praten de twee Korea’s opnieuw. Delegaties uit Noord- en Zuid-Korea zaten samen in het zwaarbewaakte grensdorpje Panmunjom. Na een jaar crisis met rakettests was die symbolische toenadering een reden tot optimisme.

Tijd kopen

De Japanse minister van Buitenlandse Zaken waarschuwt nu dat de wereld zich niet blind moet staren op die toenadering. ‘Sommigen vinden dat we de sancties tegen Noord-Korea moeten opheffen, omdat het land zich engageert om samen te zitten met Zuid-Korea’, aldus minister Taro Kono.

Volgens Kono is er helemaal geen sprake van een de-escalatie. ‘Om eerlijk te zijn denk ik dat dit beeld veel te naïef is. Ik geloof dat Noord-Korea gewoon tijd wil kopen om verder te werken aan hun nucleair arsenaal.’

'Ongeldig’ en ‘illegaal’

Kono deed de uitspraken op een top over de sancties tegen Noord-Korea met twintig ministers van Buitenlandse Zaken in Canada. In een statement zeggen die landen dat ze strengere maatregelen overwegen tegen Noord-Korea, die verder gaan dan die van de VN-Veiligheidsraad.

China en Rusland waren niet uitgenodigd op de top. Beide landen worden ervan beschuldigd dat ze niet genoeg druk zetten op Noord-Korea. China noemde de top dan ook ‘ongeldig’ en ‘illegaal’.