Macron belooft asiel (maar vergeet eigen beleid)
Foto: epa
Emmanuel Macron bezocht gisteren het gloednieuwe asielzoekerscentrum in Croisilles. Een onschuldige trip, ware het niet dat de Franse president in een gesprekje met een Soedanees even leek te zijn vergeten hoe zijn controledienst asielzoekers normaal gesproken beoordeelt.

De goedlachse jongeman vluchtte in 2015 zijn land uit en arriveerde in maart vorig jaar in Frankrijk. ‘En welke route hebt u tussen 2015 en 2017 afgelegd?’, vroeg Macron hem.

‘Van Soedan naar Libië, van Libië naar Italië en van Italië naar Frankrijk’, antwoordde de jongen.

‘Wat u beschrijft, lijkt me een reden om asiel te verlenen. We gaan proberen zo snel mogelijk iets te regelen’, aldus Macron.

Het gesprekje duurde hoogstens een minuut, maar vormde in alle opzichten een bizar stukje theater. Doorgaans neemt de complete behandeling van een asielverzoek in Frankrijk immers meer dan een jaar in beslag. Een eerste afspraak laat meestal een maand op zich wachten. Een beoordeling in enkele tientallen seconden – al is die dan gebeurd door de president – is wel héél snel, en misschien wat onzorgvuldig.

En dan is er ook nog dat ene detail: de Soedanese jongen vertelde dat hij via Italië in Frankrijk is beland. En laat dat nu net een reden zijn om in Frankrijk géén asiel te krijgen. Beide landen zijn gebonden aan het Verdrag van Dublin, dat bepaalt dat vluchtelingen van buiten de Europese Unie asiel moeten aanvragen in het Europese land waar ze het eerst voet aan wal zetten.