‘Iedere nacht 25 brallende toeristen in de hal, dat maakt je gek’
De eigenaar prijst zijn appartement (2 slaapkamers, 9 bedden, 3 sofa’s) op Airbnb aan met deze foto en de mededeling ‘Geen regels’.

Een koppel gaat al vier jaar lang gebukt onder de overlast veroorzaakt door Airbnb-toeristen vlak naast hun appartement in Gent. ‘Wij wonen naast een kraakpand voor toeristen’.

Op 28 december werden de Iraans-Gentse dierenarts Reza Moqadam en zijn partner Regine op hardhandige wijze in de boeien geslagen door de politie.

Een uur voordien hadden ze op diezelfde plek ruzie gemaakt met een groep jonge toeristen die via Airbnb het appartement aan de andere kant van de kleine hall huurden. Het koppel kwam naar buiten om hun beklag te doen, er werd over en weer gescholden en na wat duw- en trekwerk belde een van de toeristen naar de politie.

Toen drie agenten een uur later aanbelden bij de bewoners ging het moegetergde koppel door het lint en werden zij opgepakt in plaats van de lawaaimakers. Het paar is helemaal op.

‘Vier jaar lang al worden we geplaagd door overlast van toeristen in het appartement aan de andere kant van de hal’, zegt de dierenarts aan Het Nieuwsblad. ‘Bijna iedere nacht hebben we prijs: of ze maken lawaai, of ze drinken en gebruiken drugs in de hal. Deze keer was het mijn zoon van 15 die ’s nachts om 4 uur niet kon slapen van de hasjgeur die zijn slaapkamer binnenwaaide. Soms zitten er wel 25 mensen tegelijk in dat appartement met twee slaapkamers. Geen wonder dat we ’s ochtends soms slapende mensen in de hal aantreffen. We leven naast een kraakpand voor toeristen.’

Gent lijkt voorlopig machteloos tegenover de uitwassen van het succesvolle verhuurplatform Airbnb. ‘Controle op Airbnb is heel moeilijk’, geeft Liselotte Mortier van het kabinet Wonen toe. ‘Wie een kamer verhuurt aan een toerist, moet dat melden en toeristentaks betalen (2,83 euro per persoon per nacht, nvdr.) maar velen doen dat niet. En omdat Airbnb geen adressen vrijgeeft, weten we niet waar we moeten controleren.’

Ook tegen overlast van drukke toeristen valt weinig te beginnen. ‘Het klopt dat de politie eigenlijk alleen mag optreden tegen de veroorzakers van het nachtlawaai en niet tegen de eigenaar van het gebouw waarin ze overnachten’, zegt Mortier.