De dodelijke slachtoffers van de explosie in de Paardenmarkt in Antwerpen zijn geïdentificeerd. Het gaat om een Afghaanse man van 26 jaar en een Belg van 39, meldt het Antwerpse parket.

Gisteravond vond een explosie plaats in een gebouw aan de Paardenmarkt in Antwerpen. Zeker twee mensen kwamen daarbij om. Het gaat om twee mannen: een 39-jarige Belg en een 26-jarige Afghaanse vluchteling. Het is nog niet duidelijk of de Afghaan in het pand woonde.

Reddingswerkers hebben verschillende slachtoffers vanonder het puin gehaald. Veertien mensen raakten gewond.

Verschillende getuigen spreken van een gasgeur die in de uren voor de ontploffing in het gebouw hing. Volgens de huisbaas, die op vakantie is in Egypte, zijn er nooit problemen met gas geweest. De broer van de eigenaar ontkent ook dat huurders zouden gebeld hebben om een gaslek te melden.

Dirk Delachambre, woordvoerder van de stad Antwerpen, zegt dat in alle getroffen panden ‘in een recent verleden’ controles zijn geweest, onder meer op de woonkwaliteit en conformiteit. ‘Daar zijn geen alarmerende zaken aan het licht gekomen.’

De Paardenmarkt blijft nog afgesloten voor alle verkeer. Enkel wie binnen de perimeter woont, kan onder politiebegeleiding door. De politie begeleidt ook studenten die naar de universiteit moeten. De Universiteit Antwerpen liet maandagavond al weten dat studenten die in de omgeving wonen en dinsdag examen hebben, dat allicht kunnen verplaatsen indien het een mondeling examen is.