De 6 beste films van de week
Foto: Marc Schmidt
Kleine mensjes veroveren het grote scherm, van de wilde kinderen in het prachtige ‘The Florida project’ tot de lilliputters in het geestige ‘Downsizing’. De beste films nu in de cinema, uitgekozen door onze filmrecensent Jeroen Struys.
1

The Florida project

Kinderen op de rand van Disneyland.


Je kan heel mistroostige films maken over armoede. Films die je deprimeren, films die je kwaad maken, films die je empathie aanspreken. En je kan een film maken zoals ‘The Florida project’, waar de energie en fun van afspat. Het is net omdat je geeft om deze te jonge moeder en haar dochtertje dat het je zo raakt.

naar de recensie >

 

 

2

Three billboards outside Ebbing, Missouri

Moeder met een missie.


Met drie reclameborden langs de weg eist een vrouw dat de lokale politie eindelijk werk maakt van de verkrachting van en moord op haar dochter. Ze eist gerechtigheid: #TimesUp. Maar deze film gaat verder dan hashtags en toont dat achter vijandbeelden echte mensen schuilgaan, met hun eigen gevoeligheden en contradicties. De regisseur van ‘In Bruges’ doet dat met even veel nuance als overdrijving, met humor en met alle emoties beschikbaar, van woede tot spijt. Dit is een masterclass verhalen vertellen en een aangrijpende film over mensen die maar mensen zijn. Must-see.

naar de recensie >

 

3

Star wars: The last jedi

Een van de beste in de reeks.


De nieuwe ‘Star wars’ komt met een diervriendelijke ondertoon, niet weinig geholpen door schattige vogelachtige beestjes die lijken op papegaaiduikers: de Porgs. Zij zetten Chewbacca voor een dilemma: kun je een Porg aan het spit draaien en verorberen terwijl zijn schattige soortgenootjes toekijken?

naar de recensie >

 

 

4

Paddington 2

De beer doet het weer.


In Brexit-tijden exporteert het niet zo heel Verenigd Koninkrijk zijn knuffelbaarste held: niet Noel Gallagher, maar wel de minder ongelikte beer Paddington. Het verhaal neemt echter een donkere wending, want deze aaibare migrant met bruine huidskleur wordt valselijk van diefstal beticht en in de bajes gegooid. Gelukkig kan hij als geen ander broodjes smeren en stroop aan de baard. Deze film huldigt ongegeneerd ouderwetse, vergeten waarden als optimisme en naïviteit. Je wenst het alle kinderen toe.

naar de recensie >

 

5

Downsizing

Kleinere voetafdruk.


Doorbraak: wetenschappers kunnen mensen verkleinen tot vijftien centimeter groot. Meteen is je ecologische voetafdruk elf keer kleiner. Dat levert een komedie op die geestig is tot hij de draad kwijtraakt. Maar Matt Damon zien verkleinen tot een lilliputter blijft goud.

naar de recensie >

 

6

Knife in the clear water

Chinese poëzie.


In het lege landschap van het westen van China wonen de islamitische Hui. Recensent Ruben Aerts was onder de indruk van de sobere, poëtische stijl waarmee dit Chinese debuut vertelt over een man en zijn zoon die rouwen om wat onherroepelijk verloren gaat. Te zien in Sphinx (Gent), UGC (Antwerpen) en Aventure (Brussel).

naar de recensie >