Ongeveer 200 taxi’s zijn dinsdagvoormiddag als een begrafenisstoet over de Brusselse kleine ring getrokken. Met de symbolische actie protesteren ze tegen het lot dat hen boven het hoofd hangt als er geen taxiplan komt dat de oneerlijke concurrentie van Uber aan banden legt.

Vanaf 9.00 uur verzamelden de taxi’s voor het Justitiepaleis om het Poelaertplein te bezetten. Daarna trok de colonne richting het kabinet van Brussels minister-president Rudi Vervoort om met veel getoeter hun boodschap duidelijk te maken.

‘We hebben nood aan een goed taxiplan’, zegt Pierre Steenberghen, secretaris-generaal van de taxibedrijvenfederatie GTL. ‘In 2015 is minister Smet al met zo'n plan gekomen, maar dat was onaanvaardbaar. Hij wilde toen de UberPop van particuliere chauffeurs met hun eigen privéwagen legaliseren. Ondertussen heeft hij de situatie later verrotten. Uber heeft zich kunnen hervormen en werkt nu met zelfstandigen.’

Op 21 december 2017 besliste het Europees Hof van Justitie dat Uber beschouwd moet worden als een transportbedrijf en niet als een digitale bemiddelingsdienst. In het nieuwe taxiplan moet de gewestregering nu de diensten van Uber reguleren.

Het Gemeenschappelijk Front van de Brusselse Taxi’s laat weten dat ze maandelijks acties zullen blijven voeren tot de regering wakker schiet.

'Geen lessen te geven'

Op veel begrip hoeft de sector niet meteen te rekenen. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo (Open VLD) zag de stoet met een doodskist op kop passeren en toonde zich niet onder de indruk. Hij vindt dat de taxisector door zijn monopoliepositie niet goed geplaatst is om oneerlijke concurrentie aan te klagen.