Het Antwerpse SP.A-kopstuk Tom Meeuws komt opnieuw in opspraak. Hij zou als Antwerps directeur bij De Lijn de interne financiële spelregels niet nageleefd hebben, waarna hij moest opstappen. 'Dit is niet het soort campagne dat wij willen', zegt lijstgenoot Van Besien.

Het vertrek van Tom Meeuws, vandaag de nummer twee op de Antwerpse lijst Samen, kwam geheel onverwacht  in maart 2015. De arbeidsovereenkomst werd toen in onderling overleg beëindigd, luidde het officieel, wegens een verschil in visie.

Toen al schreef deze krant dat Meeuws plaats moest ruimen omdat hij ‘de statutair bepaalde regels over het beheer van middelen’ niet zou nageleefd hebben. Er werd onder meer verwezen naar de ‘al te grote kostprijs’ van het feest voor de opening van de premetrotunnel onder de Turnhoutsebaan. Dat betekent voor alle duidelijkheid niet dat hij fraude pleegde.

Meeuws ontkent

Dat verhaal wordt nu opnieuw opgerakeld. Het Laatste Nieuws, De Morgen en Dag Allemaal berichten uitgebreid hoe Meeuws de facturen aan De Roma voor de organisatie van dat feest verknipte om te ontsnappen aan de voorafgaande toestemming van de raad van bestuur van De Lijn.

Meeuws ontkent dat dit de reden van zijn ontslag is en zegt tegelijkertijd dat hij niet kan reageren omdat daarover bij zijn vertrek een dading is gesloten. Hij ziet in de verhalen een politieke afrekening.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat Meeuws onder vuur komt. Nadat hij een paar maanden geleden het Antwerpse schepencollege gehekeld had over de zogenoemde ‘paaitaks’, kwam de boomerang snel terug. Al gauw lekte uit de Meeuws ook contacten had met de Antwerpse vastgoedontwikkelaar Erik Van der Paal. Weliswaar als consultant en vooraleer hij op de lijst van Samen ging staan.

Van Besien reageert

Samen-lijsttrekker Wouter Van Besien zegt dat 'dit niet het soort campagne dat wij willen' is. 'Dit gaat niet over wat we met Antwerpen willen doen maar over het verleden van personen. Ik wil mij focussen op wat de inwoners van onze stad echt wakker houdt: gezonde lucht, veilig verkeer, betaalbaar wonen en veilige buurten.'

'Ik roep alle partijen opnieuw op een propere campagne te voeren', aldus nog Van Besien. 'De Antwerpenaar krijgt in 2018 een heldere keuze voorgelegd. Er is meer dan genoeg stof ter discussie om de campagne daar over te laten gaan. Dat is in elk geval waar Samen zich toe engageert.'