In het gebouw dat op de Antwerpse Paardenmarkt is ontploft, hing al sinds maandagochtend een gasgeur, en niet voor het eerst. En de huisbaas wou de politie niet verwittigen, getuigt een van de bewoners.

Er is nog geen officiële bevestiging dat een gasexplosie aan de basis van het drama zou liggen, maar steeds meer getuigen spreken wel over een gasgeur. Die zou al sinds maandagochtend in het gebouw gehangen hebben, getuigt bewoner Diouaene op radiozender Joe.

'We waren met de buren een oplossing aan het zoeken, want de huisbaas is met vakantie in Egypte. We konden dus geen contact met hem opnemen en we wisten ook niet wat we moesten doen. De huisbaas wil namelijk niet dat we de politie bellen', vertelt Diouaene.

Om 21.45 uur vond uiteindelijk de ontploffing plaats. 'Twintig minuten voordien vertelde mijn buurman mij nog dat met deze gasgeur het gebouw kon instorten. Na de ontploffing is de vloer omhoog gegaan, waarna alles naar beneden is gegaan. Het was een bom. Mijn onderbuur heeft twee plafonds en het dak op hem gekregen.'

Gered door Ikea-kast

De man heeft naar eigen zeggen veel geluk gehad. 'De explosie vond onder mijn vloer plaats. Ik was van plan om te gaan douchen op het eerste verdiep. Als ik dat had gedaan, dan was het gebouw op mij gevallen. Maar ik heb dus geluk gehad: ik stond naast een Ikea-kast die een deel van mijn lichaam heeft beschermd. Drie minuten na de ontploffing ben ik wakker geworden, en toen besefte ik wat er gebeurd was. Ik hoorde mijn buren roepen.'

Voorlopig weet Diouaene nog niet hoe het met zijn buren is afgelopen. 'Het zijn niet alleen mijn buren, het zijn ook mijn beste vrienden. Ik ken ze al heel lang.' Voorlopig zijn er twee dodelijke slachtoffers te betreuren. 14 anderen raakten gewond.