Mertens debuteert voor het grote publiek, Goffin doet wat hij moet doen op Australian Open
Foto: EPA-EFE

David Goffin (ATP 7), het zevende reekshoofd, heeft zich op de Australian Open in Melbourne geplaatst voor de tweede ronde. De 27-jarige Luikenaar was dinsdag in vier sets de betere van de Duitse kwalificatiespeler Matthias Bachinger (ATP 182). Na 2 uur en 37 minuten stond de eindstand 6-7 (3/7), 6-3, 6-2 en 6-4 op het scorebord.

Klik hier voor alle live uitslagen van de Australian Open

In de volgende ronde staat de Fransman Julien Benneteau (ATP 59) Goffin op te wachten. De 36-jarige had dinsdag ook vier sets nodig tegen de Japanner Taro Daniel (ATP 96): 6-7 (6/8), 7-6 (7/5), 6-4, 6-1.

Met Goffin zijn er bij de mannen nu twee landgenoten tot in de tweede ronde geraakt. Ruben Bemelmans (ATP 117) sleepte maandag in de eerste ronde al een stuntzege uit de brand tegen Fransman en achttiende reekshoofd Lucas Pouille (ATP 18). In de tweede ronde neemt de Limburger het op tegen de Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 61).

"Het is nooit eenvoudig om te starten tegen een qualifier, omdat die al enkele wedstrijden in de benen heeft", verklaarde Goffin. "In het begin kwam ik niet goed in mijn ritme, maar ik schoot niet in paniek. Ik wist dat het beter zou gaan, en vanaf de tweede set ben ik beter beginnen opslaan. Mijn niveau steeg en Bachinger kreeg het moeilijker en moeilijker. Het was mijn eerste officiële match van het jaar en ik ben tevreden dat ik kan starten met een overwinning."

Goffin treft in de tweede ronde de 36-jarige Fransman Julien Benneteau (ATP 59). "Het belooft een moeilijke wedstrijd te worden", voorspelt Belgiës beste tennisser. "Maar op een grandslam staan geen eenvoudige partijen op de agenda. De weersomstandigheden zullen het bovendien erg lastig maken om te tennissen, met heel hoge temperaturen. Dat gaat een impact hebben. Benneteau heeft er een prima toernooi in Bercy opzitten en speelde in de eerste ronde sterk tegen de Japanner Taro Daniel. Maar ik kan hem kloppen, zoals op de US Open."

Coach waarschuwt

"Ik verwachtte een moeilijke partij tegen Bachinger", verklaarde Van Cleemput. "David kon zich in de eerste set niet aanpassen aan het spel van zijn tegenstander, maar kwam nadien beter in de wedstrijd. Toen zag ik een ander en beter tennis, met meer diepgang en waar een idee achter zat."

Goffin treft in de tweede ronde Julien Benneteau (ATP 59). Wil de Luikenaar op zijn elan van eind 2017 voortgaan, mag hij zich niet laten verrassen door de 36-jarige Fransman. Van Cleemput is echter op zijn hoede. "De partij tegen Benneteau vormt volgens mij een valstrikwedstrijd. Hij heeft de goede vorm beet en speelt met heel veel vertrouwen. Voor David komt het erop aan om zijn niveau te verhogen, en stilaan toe te groeien naar zijn beste tennis. De weersomstandigheden, met erg hoge temperaturen, zullen ook een rol spelen. Maar dat hoort er op de Australian Open eenmaal bij."

Elise Mertens maakt debuut in Rod Laver Arena

Elise Mertens (WTA 37) neemt het woensdag in de tweede ronde van de Australian Open op tegen thuisspeelster Daria Gavrilova (WTA 23). De wedstrijd staat op het programma in de Rod Laver Arena, het Centre Court van Melbourne Park. "Een geweldige ervaring, maar court 20 was ook prima geweest", reageerde de Limburgse.

"Ik hou ervan om in grote stadions te mogen tennissen, maar een ander court zou geen probleem gevormd hebben", vertelde Mertens. "Ik ben vooral tevreden om hier in Melbourne voor het eerst in actie te komen in het enkelspel. Ik blik tevreden terug op mijn wedstrijd van de eerste ronde en vind dat het met mijn vormpeil goed zit, ondanks de vermoeidheid."

Gavrilova en Mertens keken elkaar twee weken geleden nog in de ogen op de Hopman Cup. Onze landgenote trok toen aan het langste eind. "Ik ken haar inderdaad vrij goed", gaf Mertens toe. "Ze heeft een stevige rechter, maar verliest op mentaal gebied soms de grip. Ik kijk echter naar mezelf en ga de wedstrijd met vertrouwen tegemoet. Of Gavrilova als thuisspeelster een voordeel zal hebben? Er zullen waarschijnlijk meer supporters zijn dan op de Hopman Cup in Perth, maar dat stelt geen probleem. Met de Fed Cup-ploeg in Rusland speelden we onder soortgelijke omstandigheden, en dat heeft me toen niet verstoord. En ook al zijn er slechts enkele Belgische fans, trek ik me op aan hun steun."

Australische Gavrilova verwacht “moeilijke en spannende” wedstrijd tegen Mertens

Daria Gavrilova (WTA 23) is de tegenstandster van Elise Mertens (WTA 37) woensdag in de tweede ronde van de Australian Open. De 23-jarige van Russische afkomst uit Melbourne won haar eerste wedstrijd maandagavond tegen de 27-jarige Irinia Falconi (WTA 131) uit de VS met 6-1 en 6-1 in nauwelijks een uur.

“Ik ben tevreden”, zei Gavrilova. “De eerste rondes zijn altijd een beetje spannend. Ik denk dat ik goed ben omgegaan met de omstandigheden. Ik was voldoende agressief en speelde ontspannen. Ik was niet bang om naar het net te gaan. Dat is iets waar ik in het tussenseizoen op gewerkt heb. Het is belangrijk om te blijven schaven aan je spel en ik denk dat dat goed gewerkt heeft.”

De kleine blondine klaagde wel dat leden uit haar entourage in het midden van de wedstrijd naar het toilet gingen. “Dat heeft me een beetje uit mijn spel gehaald, maar ik vermoed dat ze geen andere keuze hadden”, zei ze met een knipoog.

Gavrilova weet dat ze woensdag nood zal hebben aan alle mogelijke steun om revanche te nemen tegen Elise Mertens. Mertens ligt de Australische niet. In de Hopman Cup won de Leuvense van 22 jaar al van haar. En op het WTA-toernooi van Hobart verlengde Mertens zaterdag haar titel.

“Ik heb niet verloren tegen haar in Perth”, zei Gavrilova. De Hopman Cup is geen officieel toernooi en dat verlies “telt dus niet”. “Maar ik verloor wel een heel spannende match tegen haar vorig jaar op Roland Garros. Het wordt een moeilijke wedstrijd. Ze speelt goed tennis in Australië en ik denk dat ze vertrouwen heeft nadat ze haar titel in Hobart heeft verlengd. Er is niet echt een favoriet en ik denk dat dat het zeer spannend zal worden.”

Bemelmans stoomt zich klaar

Ruben Bemelmans (ATP 117) wil zich voor het eerst in zijn carrière plaatsen voor de derde ronde op de Australian Open. Dan moet de 30-jarige Limburger wel voorbij de 25-jarige Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 61), zijn tegenstander in de tweede ronde. "Ik zie mezelf niet als de favoriet, maar kan de wedstrijd winnen", verklaarde Bemelmans daags voor de partij.

Bemelmans maakte maandag indruk met een stuntzege in de eerste ronde tegen de Fransman Lucas Pouille (ATP 18). "Ik ben heel tevreden met mijn kwalificatie voor de tweede ronde", verklaarde 'Bemel'. "Mijn winst tegen Pouille toont aan dat mijn arbeid tijdens de winter heeft geloond. Ik heb vooral gewerkt op fysiek vlak, en ga ook langs bij een Nederlandse specialist om mijn bewegingen op het court te verbeteren. Ik wist dat ik tot zo'n prestatie in staat was, en hoop dat ik dit jaar constant zal presteren."

Met Basilashvili krijgt Bemelmans een tegenstander voor de kiezen die hij nog nooit in de ogen keek. "Ik start als outsider", oordeelde de Limburger. "Als kwalificatiespeler moet ik logischerwijs aan de bak tegen beter geklasseerde spelers. Maar ik acht mezelf zeker niet kansloos. Ik heb aan maturiteit gewonnen, voel dat ik in vorm ben en ga beter om met belangrijke wedstrijdmomenten. Ik zal er van het eerste tot laatste punt moeten staan, maar geloof in mijn kansen."