Bij een ontploffing op de Paardenmarkt in Antwerpen zijn meerdere gebouwen vernield. Er zijn minstens 14 gewonden en 2 doden. Over de oorzaak van de explosie is officieel niets bekend, maar bewoners namen een gasgeur waar voor de ontploffing.

Maandagavond stortte een gebouw in op de Antwerpse Paardenmarkt na een ontploffing. Ook de aanpalende gebouwen werden ernstig beschadigd. Er zijn minstens twee doden en 14 gewonden geteld, van wie één in kritieke toestand, vijf zwaargewond en acht lichtgewond.

De brandweer werd rond 21.30 uur opgeroepen voor een hevige explosie aan de Paardenmarkt, in het gebouw van het Italiaanse restaurant Primavera. De schade ter plaatse is enorm: één pand is volledig ingestort en de panden rechts en links daarvan zijn ook grotendeels vernield, al staan daar nog enkele verdiepingen recht. In totaal zijn zeven gebouwen getroffen.

Studente Emilie zat te eten op haar kot, recht tegenover het gebouw dat instortte. ‘Plots hoorde ik een gigantische knal', zei ze. 'Mensen kropen vanonder het puin. Ze zagen helemaal zwart.'

 

Zeven mensen konden levend vanonder de brokstukken bevrijd worden. Vier mensen waren snel in veiligheid, drie anderen werden kort voor middernacht ontzet. Na een nachtelijke zoekoperatie naar twee vermisten, werden dinsdagochtend twee dode slachtoffers vanonder het puin gehaald. Zij zijn nog niet geïdentificeerd. 

Puinruimen

'We kunnen niet honder procent zeker zijn dat er nu geen slachtoffers meer onder het puin liggen', aldus politiewoordvoerder Wouter Bruyns. 'Het is mogelijk dat er nog bezoek aanwezig was in een van de getroffen panden. Daarom wordt er voorzichtig verder puin geruimd.' Een ziekenwagen en MUG blijven tijdens het puinruimen preventief ter plaatse, samen met een team van de dienst DVI (Disaster Victim Identification) van de federale politie. Het puinruimen zal nog dagen duren.

Gasgeur

De oorzaak van de ontploffing is officieel nog niet bekend. De wetsdokter en het gerechtelijk lab zijn dinsdag omstreeks 10 uur ter plaatse gekomen. 

Bewoners van het pand meldden aan QMusic dat ze een week geleden al contact opnamen met hun huisbaas omdat er een gasgeur in het gebouw hing. 'Ook maandagochtend hing die er', getuigde bewoner Douiane. 'Ik denk dat er een lek in de centrale verwarming zat, maar we mochten van de huisbaas de politie niet bellen.' 

Medeleven en examens 

Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft via Twitter zijn medeleven betuigd met de slachtoffers van de explosie. Hij trok daarna ook ter plaatse voor een bezoek aan de hulpdiensten.

Studenten van de UAntwerpen en de AP Hogeschool die getroffen werden door de ontploffing - doordat ze bijvoorbeeld hun kot in allerlijl moesten verlaten zonder lesmateriaal - kunnen een aanvraag indienen om examens die dinsdag plaatsvinden uit te stellen.