KMI waarschuwt voor 'bomcycloon' boven Noordzee
Foto: isopix
Donderdag trekt een stormdepressie over de Noordzee en krijgen we onstuimig weer. Volgens meteoroloog David Dehenauw worden rukwinden verwacht die kunnen oplopen tot 115 kilometer per uur.

Het gaat donderdag flink waaien. Reden daarvoor is een zogenaamde 'bomcycloon', het weerfenomeen dat we onlangs leerden kennen als de oorzaak van de hevige winterstorm aan de oostkust van de Verenigde Staten. De correcte naam is een explosieve cyclogenese: het is een depressie (lagedrukgebied) waarvan de luchtdruk in 24 uur tijd daalt met minstens 24 millibar. Dat is wat er zich woensdag op donderdag zal voordoen. En hoe sneller de luchtdruk daalt, hoe krachtiger het windveld.

Het gaat donderdag ook flink regenen. De eerste neerslag kan nog een winters karakter hebben in de Ardennen. 's Namiddags wordt het geleidelijkaan droog en verschijnen er vanuit het westen soms brede opklaringen. De wind is eerst zeer krachtig tot mogelijk stormachtig aan de kust en krachtig elders en komt uit het zuidwesten. Rukwinden tot 115 km/u of meer zijn mogelijk. In het noorden van Nederland kunnen die oplopen tot 150 km/u.

Vrijdag blijft het winderig en licht onstabiel. Het is meestal wisselend bewolkt en soms vallen er sneeuwbuien in de Ardennen en winterse buien elders. Het wordt opnieuw iets minder zacht met maxima tussen 1 en 5 graden. Zaterdag en vooral zondag wordt het rustiger en droog. 's Nachts kan het op veel plaatsen lichtjes vriezen en overdag halen we in het centrum zo'n 4 of 5 graden. Maandag lijkt een nieuwe depressie boven de oceaan zich op te dringen naar ons land.