Iedereen perfect? #leefzonderfilter doorprikt taboe
Actrice Nora Gharib (bekend van ‘Patser’ en ‘K3 zoekt K3’) is meter van de campagne.

Dat op sociale media iedereen perfect lijkt, verhoogt voor sommige jongeren de drempel om over psychische problemen te praten. De campagne ‘Leef zonder filter’ wil dat doorprikken.

Wie zich mentaal niet fit voelt, weet vaak niet waar hij terecht kan of durft er niet altijd met anderen over te praten. Dat is zeker het geval bij jongeren. Op sociale media lijkt er bovendien enkel plaats voor succesverhalen en perfectie. Zo vergroot het taboe dat op geestelijke problemen rust.

Dat taboe wil de campagne ‘Leef zonder filter’ doorprikken. Ze wil jongeren tussen 16 en 24 jaar aanmoedigen om er met familie, vrienden en klasgenoten over te spreken wanneer ze zich mentaal niet fit voelen.

Tips

De zelfzorgcampagne geeft meteen een aantal tips mee om de mentale weerbaarheid te verhogen. Zo krijgen de jongeren niet alleen het advies om over hun gevoelens te praten, maar ook om gezond te eten, te bewegen en voldoende te slapen.

‘Met deze campagne willen we jongeren tonen dat niet alles zo perfect is als het soms lijkt op sociale media. En hen een paar tips aanreiken om mentaal sterker te staan’, zegt minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V).

Uit onderzoek blijkt dat drie kwart van de psychische problemen bij volwassenen ontstaan voor het 25ste levensjaar. Jongeren leren omgaan met tegenslagen en hen aanmoedigen om er vroeg over te praten, kan latere problemen helpen voorkomen.

Meer informatie: www.leefzonderfilter.be.