Rajoy: ‘Absurd dat voortvluchtige minister-president wordt’
Foto: REUTERS

Als het Catalaanse parlement Carles Puigdemont opnieuw kiest als minister-president, dan blijft Spanje de regio rechtstreeks besturen. Dat heeft de Spaanse premier Mariano Rajoy gezegd.

Na de eenzijdige onafhankelijkheidsverklaring van Catalonië had Rajoy de Catalaanse minister-president afgezet en nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Puigdemont zelf vluchtte naar Brussel. Hij riskeert een celstraf al hij naar Spanje terugkeert.

De verkiezingen leverden opnieuw een meerderheid op voor de separatistische partijen en zij hebben laten weten dat Puigdemont opnieuw hun kandidaat is om de regio te leiden. Maar omdat hij in ballingschap leeft, bekijken ze of hij via Skype kan ingezworen worden.

Krijgt Puigdemont groen licht, dan zal dat sowieso aangevochten worden door de oppositie. Veel juristen hebben immers vragen bij de losse interpretatie van het reglement door de separatisten.

Ook de Spaanse premier zal de aanstelling dan aanvechten. ‘Het is absurd dat iemand minister-president wil worden als voortvluchtige in Brussel, het gaat om gezond verstand.’

En als Puigdemont herverkozen wordt als Catalaanse leider, dan blijft artikel 155 van toepassing, zei Rajoy. Dat artikel geeft Madrid de toestemming om de regio onder voogdij te plaatsen.

Op 17 januari komt het nieuwe Catalaanse parlement voor het eerst samen. Ten vroegste op 31 januari wordt een nieuwe minister-president gekozen.