Erdogan wil af van ‘grensbeveiligingsmacht’ in Syrië
Recep Tayyip Erdogan Foto: REUTERS
De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft er maandag mee gedreigd de ‘grensbeveilingsmacht’ die Washington in de grensgebieden van Syrië met Irak en Turkije wil ontplooid zien ‘in de kiem te smoren’. Ankara beschouwt die troepenmacht, die bestaat uit Koerdische strijders, als ‘terroristen’.

‘Amerika heeft bekend dat het bezig is een terreurleger te vormen aan onze grens. Wat er voor ons op neerkomt (.....) dit terreurleger in de kiem te smoren’, zei het Turkse staatshoofd tijdens een vlammende toespraak in Ankara.

Zondag heeft de door Washington geleide coalitie die de extremistische terreurorganisatie Islamitische Staat bestrijdt aangekondigd in partnerschap met Koerdische en Arabische strijders een ‘grensbeveilingsmacht’ in het leven te zullen roepen, om te vermijden dat IS herrijst.

Die grenstroepenmacht van ongeveer 30.000 manschappen omvat aldus ook strijders van de Democratische Syrische strijdkrachten die gedomineerd worden door de Eenheden voor de Bescherming van het Koerdische Volk (YPG). Turkije beschouwt deze Koerdische militie als een verlengstuk van de PKK, de verboden Koerdische Arbeidspartij die Ankara sinds 1984 in een bloedige guerrilla-oorlog bekampt.

Erdogan zei dat zijn troepen ‘klaar zijn om gelijk welk moment’ de YPG-bolwerken Afrine en Minbej in het noorden van Syrië aan te vallen. Die operaties zullen duren ‘tot er geen enkele terrorist meer is’.