Ruben Bemelmans stunt en schakelt Davis Cup-boeman uit op Australian Open, ook Mertens en Flipkens door
Foto: BELGA

Ruben Bemelmans heeft gestunt op de Australian Open. Onze landgenoot schakelde in de eerste ronde de Fransman Lucas Pouille (ATP 18) uit in vier sets. Pouille was op de Davis Cup nog de boeman voor de Belgen. Bemelmans plaatst zich zo voor het eerst voor de tweede ronde op de Australian Open. Ook Elise Mertens (WTA 37) en Kirsten Flipkens (WTA 75) wonnen in hun eerste ronde, Alison Van Uytvanck is uitgeschakeld.

Bekijk hier alle uitslagen op de Australian Open!

Ruben Bemelmans (ATP 117) begon als een wervelwind aan de wedstrijd tegen Pouille: al na een halfuur was de eerste set binnen met 6-4. De tweede set ging ook naar Bemelmans met dezelfde cijfers, maar daarna bood Pouille in de derde en mogelijke beslissende set toch wat meer weerwerk. De nummer 18 op de WTA-ranking sleepte een tiebreak uit de brand en won die ook met 4-7.

De vierde set kon niet beter beginnen voor Bemelmans, die meteen door de opslag van Pouille ging. De Fransman brak echter meteen terug, maar daarna stormde de Limburger door naar 4-2. Pouille beet zich echter vast en keerde helemaal terug: 4-4. Bemelmans bleef on serve, en maakte het af in een nagelbijtende tie break: 8-6, door naar de volgende ronde en een stunt van formaat!

In de volgende ronde wacht voor onze landgenoot Nikoloz Basilashvili (ATP 60). De Georgiër schakelde in de eerste ronde de Oostenrijker Gerald Melzer (ATP 100) uit.

Setstanden: 6-4; 6-4; 6-7 (4-7); 7-6 (8-6)

"Beetje zot"

"Een top 20-speler kloppen op een grandslam is eigenlijk een beetje zot", verklaarde Bemelmans. "Maar het toont aan dat ik op de goede weg ben. Ik vind mijn zege zeker niet gestolen, ik kwam sterk voor de dag en deed het goed op tactisch gebied. Vanaf de derde set ging Pouille agressiever tennissen, maar ik hield stand. Ik kreeg het weliswaar warm en voelde de zenuwen, maar sloeg niet aan het twijfelen."

Het is de eerste maal uit zijn loopbaan dat Bemelmans de tweede ronde haalt op de Australian Open. Daarin kijkt hij de Georgiër Nikoloz Basilashvili (ATP 61) in de ogen. "Ik speelde nog nooit tegen hem, maar weet wat me te wachten staat", blikte de Limburger vooruit. "Het zal er voor mij op aankomen om veel variatie in mijn spel te steken. Als ik hierin slaag, kan ik hem pijn doen. In mijn hoofd vat ik de partij aan als outsider, al voel ik dat ik de kwaliteiten heb om hem te kloppen."

Mertens zonder moeite door

Echt veel moeite had Elise Mertens niet met Viktoria Kuzmova, de nummer 125 op de WTA-ranking. Na net geen uur, 58 minuten om exact te zijn, legde Mertens de Slovaakse al over de knie in twee korte sets: 6-2 en 6-1. “Een wedstrijd winnen op een grandslam voelt altijd speciaal”, reageerde de Limburgse na de wedstrijd.

“Ik voelde me nog wat vermoeid van de afgelopen weken, maar speelde met veel vertrouwen. Ik stond iets minder onder druk, omdat het slechts een eerste ronde was. In Hobart tenniste ik de finale, dat gebeurt niet elke dag. Ik kreeg voor mijn winst op het toernooi de nodige felicitaties, waaronder die van David Goffin. Dat deed erg deugd.”

In de volgende ronde wacht Daria Gavrilova (WTA 23). De Australische klopte in de eerste ronde de Amerikaanse kwalificatiespeelster Irina Falconi (WTA 131) in tweemaal 6-1. “We keken elkaar al viermaal in de ogen, dus ik weet hoe ze speelt”, aldus Mertens. “Ze tennist met overgave, maar ik zit momenteel in de goede vorm en moet enkel naar mezelf kijken. Dat de wedstrijd mogelijk op een groot court zal plaatsvinden, schrikt me niet af. Integendeel, ik hou er net van.”

Ruben Bemelmans stunt en schakelt Davis Cup-boeman uit op Australian Open, ook Mertens en Flipkens door
Foto: AP

Flipkens stoot door

“Ik ben heel gelukkig met de zege”, reageerde Flipkens. “Door een schouderblessure verliep mijn voorbereiding niet ideaal, dus dit resultaat is beter dan verwacht. Zelfs toen ik de eerste set verloor, schoot ik niet in paniek omdat ik niet het gevoel had weggespeeld te worden. Nadien kwam ik beter in mijn spel.”

‘Flipper’ komt in de tweede ronde tegenover de Slovaakse Magdalena Rybarikova (WTA 21) te staan, die vandaag de betere was van de Amerikaanse Taylor Townsend (WTA 89) (6-0, 7-5). Flipkens en Rybarikova namen het al meermaals tegen elkaar op: de laatste keer was in 2013 in Tokio, toen de Slovaakse aan het langste eind trok.

“Onze manier van tennissen lijkt wat op elkaar”, blikt Flipkens vooruit op het duel. “Rybarikova serveert goed en komt graag naar het net, met die zaken zal ik rekening moeten houden. Ik hoop dat ook die wedstrijd goed zal verlopen, en dat mijn kwaaltjes niet terug opspelen. Het belangrijkste is nu om goed te recupereren met de kinesisten.”

Flipkens komt woensdag ook nog in actie bij het dubbelspel. Samen met de Italiaanse Francesca Schiavone neemt ze het in de eerste ronde op tegen het Chinees-Canadese duo Yifan Xu - Gabriela Dabrowski. Ook Alison Van Uytvanck, eerder vandaag uitgeschakeld in het enkelspel, dubbelt nog.

Ruben Bemelmans stunt en schakelt Davis Cup-boeman uit op Australian Open, ook Mertens en Flipkens door
Foto: BELGA

Alison Van Uytvanck uitgeschakeld

Alison Van Uytvanck (WTA 77) strandde in de eerste ronde na een nederlaag tegen Petra Martic (WTA 81). Na 1 uur en 36 minuten was de eindstand 7-6 (7/5) en 6-3 in het voordeel van de Kroatische. “Ik heb niet goed genoeg gespeeld. Het is niet moeilijker dan dat”, zegt de 23-jarige Belgische.

“Het is niet leuk. Ik had het mij anders voorgesteld. Ik heb het nu al enkele dagen moeilijk om mijn ritme te vinden. Mijn nek is ook een beetje stijf, dat helpt natuurlijk ook niet”, reageert Van Uytvanck. “De speelomstandigheden waren daarnaast ook niet gemakkelijk. Er was veel wind, maar dat gold natuurlijk voor ons beiden.”

Ruben Bemelmans stunt en schakelt Davis Cup-boeman uit op Australian Open, ook Mertens en Flipkens door
Foto: REUTERS

Van Uytvanck: “Zelfvertrouwen terugvinden”

De jonge Belgische is extra teleurgesteld omdat ze naar eigen zeggen wel de kansen had om de bovenhand te nemen. “Ik ben in de eerste set teruggekomen van 4-1 en van 5/1 in de tiebreak en had die kunnen winnen”, luidt het. “Er zijn geen grote dingen misgelopen, maar op de belangrijke momenten hebben mijn opslag en mijn forehand me in de steek gelaten.”

Petra Martic was voor Van Uytvanck nochtans ene haalbare kaart. Zeker in vergelijking met Serena Williams en Victoria Azarenka, tegen we ze bij haar vorige twee deelnames moest uitkomen in Melbourne Park. De Grimbergse ging maandag echter opnieuw ten onder aan stress.

“Ik moet mijn zelfvertrouwen terugvinden en de stress leren onderdrukken. Dat weet ik en daar werk ik ook al lange tijd aan”, zegt Van Uytvanck. “Maar als het zo makkelijk zou zijn als men zegt, zou het probleem al lang opgelost moeten zijn.”

Ruben Bemelmans stunt en schakelt Davis Cup-boeman uit op Australian Open, ook Mertens en Flipkens door
Foto: BELGA