De Slovaak Peter Sagan (Bora-Hansgrohe) heeft de goede vorm al meteen beet. De drievoudige wereldkampioen won zondag de People’s Choice Classic in het Australische Adelaide, het criterium voorafgaand aan de Tour Down Under.

LEES OOK: Peter Sagan neemt niet deel aan de Omloop en Kuurne-Brussel-Kuurne

Sagan haalde het na 22 ronden van 2,3 km in een sprint voor de Duitser André Greipel (Lotto-Soudal) en de Australiër Caleb Ewan (Mitchelton-Scott), twee ex-winnaars. De Italiaan Elia Viviani (Quick-Step Floors) viel net naast het podium. Er eindigden geen Belgen in de top tien.

“Het was een snelle wedstrijd met een snelle sprintfinish. Het team heeft heel goed werk afgeleverd. Het plan dat de ploeg had uitgedokterd, is perfect uitgevoerd”, vertelde Sagan aan de aankomst. “Toen de sprint werd ingezet, zat ik een beetje ingesloten”, legt hij uit. “Maar toen vond ik het wiel van Greipel en slaagde ik erin de anderen te kloppen op de meet. Ik ben heel blij met dit resultaat, ook voor de ploeg.”

Voor Sagan is het de eerste keer dat hij de People’s Choice Classic op zijn naam kan schrijven. De voorbije twee jaar ging de winst naar Caleb Ewan. De Tour Down Under, de eerste rittenkoers van de WorldTour, start dinsdag (16 januari) in Adelaide en duurt zes dagen.