KMI waarschuwt voor rijmplekken of aanvriezende mist
Foto: BELGA

In het oosten van het land is er zondagavond en -nacht plaatselijk gevaar voor rijmplekken of aanvriezende mist. De waarschuwing van het KMI geldt voor de provincies Limburg, Luik, Henegouwen, Namen en Luxemburg.

‘De temperaturen worden steeds kouder in de week die komt’, zegt de Franstalige weerman Luc Trullemans. ‘Daar horen ook ferme sneeuwbuien bij, die het land onder een flinke laag neerslag zullen dompelen.’ In de Ardennen zal er volgens de weerman op woensdag al 5 tot 15 cm sneeuw liggen, maar dat zal tegen zaterdag al oplopen tot 40 centimeter, aldus Trullemans.

Maandag trekt het hogedrukgebied boven Rusland weg naar het oosten en komen we opnieuw onder de invloed van een Atlantische depressie. Het is overwegend zwaarbewolkt met in de Ardennen ‘s ochtends lage wolken of mist. In de voormiddag blijft het op een spatje na droog. Een regenzone trekt nog voor de middag het land binnen vanaf de kust en schuift in de loop van de namiddag landinwaarts. Op de Ardense hoogten is er dan kans op wat smeltende sneeuw. De maxima liggen tussen 2 graden in de Hoge Venen en 9 graden aan de kust. De wind waait eerst matig uit zuid tot zuidwest, maar wordt later krachtig met rukwinden tussen 70 en 90 km/u.

Rest van de week

Dinsdag en woensdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af met regenbuien of soms tijdelijk winterse buien. Op de Ardense hoogten verwachten we sneeuwbuien. Het blijft ook zeer winderig met soms felle rukwinden. De maxima schommelen tussen 0 en 4 graden ten zuiden van Samber en Maas, en tussen 5 en 7 graden elders.

Donderdag zou er zich volgens de modellen in onze buurt een stormdepressie kunnen uitdiepen. We verwachten bijgevolg regen en veel wind. De rukwinden zouden in dat geval kunnen oplopen tot 90 km/h of meer.

Vanaf vrijdag is het aanhoudend wisselvallig met buien van regen, smeltende sneeuw of soms sneeuw. Het wordt iets kouder met maxima tussen -1 graden in de Hoge Venen en 4 graden aan de Kust. ‘s Nachts vriest het waarschijnlijk overal behalve aan de Kust.