Verschil tussen diesel- en benzineprijs krimpt overal in Europa
Foto: Reporters / DPA

Het prijsverschil tussen diesel en benzine is overal in Europa kleiner geworden in vergelijking met twee jaar geleden. In België, Frankrijk en Spanje is het prijsverschil tussen beide brandstoffen minder dan 10 eurocent per liter geworden. In 2016 was dat in België nog meer dan 22 eurocent.

Mobiliteitsclub VAB onderzocht het prijsverschil tussen diesel en benzine. De prijs van diesel is in Europa gemiddeld met 28 procent toegenomen in de voorbije twee jaar, de prijs van benzine steeg met 14 procent. In Frankrijk en België waren de prijsstijgingen van diesel het grootst, met respectievelijk 38 procent en 33 procent.

Nederland is een uitzondering in Europa: daar blijft het verschil tussen diesel en benzine groot (30 eurocent) en betalen automobilisten 15 euro meer voor een tank benzine van 50 liter. In België is een tank benzine van 50 liter nog slechts 1,5 euro duurder dan eenzelfde tank diesel.

De prijzen zullen in België dit jaar nog meer naar elkaar toegroeien, door de accijnsverhoging op diesel. Het gaat om de grootste stijging ooit, waardoor de fiscale kloof tussen benzine en diesel zal verdwijnen.

Waar kan je nog besparen?

Wie wil besparen door in het buitenland te tanken, kan dat in Luxemburg. Op een tank van 50 liter diesel bespaar je daar meer dan 17 euro tegenover België. Ook Duitsland is voordeliger (ruim 8 euro) om diesel te tanken. In Nederland en Frankrijk loopt de prijs van diesel vrijwel gelijk met die in België.

Wie met benzine rijdt kan enkel in Luxemburg echt voordeel (12,5 euro) halen uit een tankbeurt van 50 liter. In Nederland is benzine veel duurder.

Effect op verkoop

Het krimpende prijsverschil beïnvloedt nu al de verkoop van nieuwe auto’s. Vorig jaar werden voor het eerst meer benzinewagens verkocht op de Belgische markt, goed voor 48 procent van de totale verkoop.

De terugval van de interesse in dieselwagens wordt nog meer geaccentueerd als gekeken wordt hoeveel auto’s er daadwerkelijk zijn verkocht. In 2015 werden nog iets meer dan 300.000 diesels aan de man of vrouw gebracht. Vorig jaar waren dat nog maar 253.322 exemplaren. In diezelfde periode steeg de verkoop van benzinewagens van 189.000 naar 263.693 stuks, blijkt uit de inschrijvingscijfers van de automobielfederatie Febiac.