Iran noemt kritiek Trump ‘afgezaagde retoriek’
Foto: AFP

Iran noemt de kritiek van de Verenigde Staten ‘afgezaagde retoriek’. Het beleid van VS-president Donald Trump toont volgens Iran aan dat hij de nucleaire deal wil ondermijnen.

Het Witte Huis maakte vrijdag bekend dat de economische sancties tegen Iran, vanwege zijn nucleair programma, opgeschort blijven. Volgens Trump is het de ‘laatste keer’ dat de sancties worden opgeschort. Hij wil het nucleaire akkoord, dat in 2015 tot stand werd gebracht samen met China, Rusland, het VK, Frankrijk en Duitsland, binnen de 120 dagen veranderd zien.

Volgens Iran is er geen sprake van dat er over het akkoord opnieuw onderhandeld wordt. ‘De nucleaire deal is een internationaal erkend pact en er is geen ruimte voor heronderhandelingen’, aldus Teheran.

Trumps commentaar is dan ook niet meer dan ‘een wanhopige poging om een sterk multilateraal akkoord te ondermijnen’, aldus buitenlandminister Mohammad Javad Zarif op Twitter. ‘In plaats van zijn afgezaagde retoriek te herhalen, zou de VS zich volledig moeten schikken - net als Iran.’

‘Zeer slecht idee’

Ook Rusland stelde zich kritisch op tegenover de uitspraken van de Verenigde Staten. Uit het nucleaire akkoord met Iran stappen, zou een ‘zeer slecht idee’ zijn. Dat heeft Sergej Ryabkov, de Russische viceminister van Buitenlandse Zaken, gezegd.

‘Dat zou een van de grootste fouten zijn van Washington in hun buitenlandse politiek. Dat is een extreem negatieve overweging’, aldus de Russische viceminister.