Lees hier alles over de eerste dag van het BK, met Thibau Nys als grote blikvanger
Deze Jarno Bellens was de beste bij de junioren. Foto: BELGA

Thibau Nys heeft zich voor het tweede jaar op rij gekroond tot Belgisch kampioen veldrijden. Vorig seizoen won Nys nog enigszins verrassend bij de eerstejaars nieuwelingen, nu zegevierde hij ook bij de nieuwelingen tweedejaars. De zoon van Sven hield een sterke Jetze Van Campenhout achter zich. Bij de junioren ging de zege naar Jarno Bellens, bij de nieuwelingen eerstejaars was Jelle Harteel de sterkste. Julie Brouwers won in de categorie dames nieuwelingen.

Junioren: Jarno Bellens zegeviert

Jarno Bellens (Young Cycling Talent D & D) heeft zaterdagnamiddag in Koksijde de Belgische titel in het veldrijden bij de junioren veroverd. Bellens plaatste zijn beslissende aanval in de voorlaatste ronde, toen liet hij zijn concurrenten Gerben Kuypers en Witse Meeussen achter zich. Meeussen pakte uiteindelijk het zilver, het brons ging naar Niels Vandeputte. Kuypers moest vrede nemen met de vierde stek.

“Mijn plan bestond erin om zo snel mogelijk in de aanval te gaan en dan zou ik wel zien waar ik uitkwam”, vertelde Jarno Bellens na aankomst. “Dat is uiteindelijk de juiste tactiek gebleken al had ik aanvankelijk niet meteen een goed gevoel tijdens de wedstrijd. Bij de opwarming voelden de benen zwaar aan en het duurde tot ongeveer de derde ronde voor ik me beter voelde. Ik kon een twintigtal seconden voorsprong uitbouwen en dat was maar goed ook want in de laatste ronde kreeg ik het zwaar.”

“Ik kreeg nog af te rekenen met een technisch probleem zodat ik in de laatste zandstrook niet tot het einde kon lopen. Daardoor verloor ik nog flink wat van mijn voorsprong maar uiteindelijk had ik nog voldoende over. Ik denk dat ik mag zeggen dat ik de titel verdiend heb”, aldus nog de nieuwe junioreskampioen uit Heist-op-den-Berg.

“Ik heb een heel goed seizoen achter de rug, ik heb al zes keer kunnen winnen, en dan is er altijd wel wat druk als je op een Belgisch kampioenschap aan de start komt. Ik ben blij dat ik met de stress heb kunnen omgaan, al zaten de wedstrijdomstandigheden ook wel wat mee. Het was wel een harde cross, dat was eind vorig jaar op de Wereldbeker ook al het geval. Na de eerste ronde dacht ik dat het niets zou worden. Pas in de voorlaatste ronde toen ze een foutje maakten, kwam ik er helemaal door. Toen dacht ik: ‘nu moet ik blijven gaan tot op de finish’.”

Op de erelijst volgt hij Toon Vandebosch op. Voor Bellens was het zijn eerste veldrittitel. Bij de cruisers (U16) in het BMX’en werd hij eerder al wel eens Belgisch kampioen. “Ik kan het nog niet echt geloven. Ik denk dat het pas zal doorsijpelen als ik straks bij mijn ouders en vrienden ben. Ook tijdens de cross was ik helemaal niet zeker van de zege. Pas in de laatste vijftig meter, op de rechte lijn, wist ik dat het binnen was. Fantastisch gevoel!”

Uitslag Junioren:

1. Jarno Bellens

2. Witse Meeussen

3. Niels Vandeputte

Bekijk hier de volledige uitslag!

Lees hier alles over de eerste dag van het BK, met Thibau Nys als grote blikvanger
Foto: Photo News

Thibau Nys blikvanger

De vijftienjarige Nys, zoon van veldriticoon Sven Nys, reed op de eerste plaats een verstandige cross bij de nieuwelingen tweedejaars. Zonder al te diep te moeten gaan wist hij van start tot finish te domineren. Na eerder al enkele prikken te hebben uitgedeeld, plaatste Nys in de voorlaatste ronde zijn beslissende versnelling. Dante Coremans kon niet volgen en viel zelfs nog terug naar de vierde plaats, op 47 seconden van de winnaar. Het zilver ging uiteindelijk naar Jetze Van Campenhout, die zestien seconden na de jonge Nys over de streep bolde. Diens ploegmakker Ward Huybs werd op iets meer dan een halve minuut derde.

Voor Thibau Nys is het al de tweede Belgische titel op rij. Vorig jaar kroonde hij zich in Oostende tot Belgisch kampioen bij de eerstejaarsnieuwelingen. Komend seizoen rijdt hij bij de junioren. Zaterdagnamiddag wordt met de wedstrijd bij de junioren de eerste dag van het BK afgesloten. Zondag worden nog de wedstrijden bij de mannen, vrouwen en beloften gereden.

Uitslag nieuwelingen tweedejaars:

1. Thibau Nys

2. Jetze Van Campenhout

3. Ward Hubys

4. Dante Coremans

Bekijk hier de volledige uitslag!

Lees hier alles over de eerste dag van het BK, met Thibau Nys als grote blikvanger
Foto: Photo News

Heren nieuwelingen eerstejaars

Winnaar Jelle Harteel: “Ik ben van Adinkerke, een paar kilometer van hier. Dit was een pure thuiswedstrijd voor mij. Ik ben hier zeker tien keer komen trainen de voorbije weken en wist elke hindernis perfect liggen. Dit is ook pas mijn tweede jaar als crosser. Ik rij wel al van mijn achtste op de weg.”

Podium en top tien bij de nieuwelingen eerstejaars:

1. Jelle Harteel (Acrog-Pauwels Sauzen-Balen BC) 32:59

2. Mathis Avondts (IKO-Beobank) op 0:34

3. Brent Blommen 0:49

4. Mauro Delmo 01:02

5. Jente Michiels 01:20; 6. Pieter Pauwels 01:41; 7. Thibau Dhooge 01:47; 8. Noa Diels 02:02; 9. Milan Kuypers 02:24; 10. Yannick Van Gils 02:25

Bekijk hier de volledige uitslag!

 

 

Lees hier alles over de eerste dag van het BK, met Thibau Nys als grote blikvanger

Podium en top tien bij de dames nieuwelingen:

1. Julie Brouwers 31:37

2. Julie Roelandts op 0:58

3. Kiona Dhont 1:13

4. Lies’l Schevenels 1:25

5. Mirthe Van Den Brande 2:57; 6. Imke Storms 2:57; 7. Julie De Wilde 3:43; 8. Fien Masure 3:43; 9. Nieke Coppens 05:00; 10. Sterre Vervloet 06:05

Bekijk hier de volledige uitslag!

 

 

Lees hier alles over de eerste dag van het BK, met Thibau Nys als grote blikvanger
Foto: md

Bekijk hier de top