Met vertrouwen naar Australian Open: Elise Mertens wint in Hobart zowel enkel- als dubbelspel: “Wat een fantastische dag”
Foto: EPA-EFE

Elise Mertens (WTA 36) heeft haar titel op het WTA-toernooi van Hobart, in Australië, met succes verdedigd. Mertens versloeg in de finale, tussen de regenbuien door, de Roemeense Mihaele Buzarnescu (WTA 57) in drie sets: 6-1, 4-6 en 6-3. Voor Mertens is het de tweede WTA-zege in het enkelspel in haar carrière. Zaterdagmiddag schreef Mertens ook het dubbelspel op haar naam.

De partij duurde door de verschillende regenpauzes 2 uur en 32 minuten. Mertens maakte het op eigen service af bij haar vijfde matchbal. Het was het derde onderlinge duel tussen de 22-jarige Mertens en de 29-jarige Buzarnescu. Ook de twee vorige ontmoetingen, in 2015, werden door de Limburgse gewonnen.

Elise Mertens speelde zaterdag de derde WTA-finale uit haar carrière. Begin 2017 won ze in Hobart de finale van de Roemeense Monica Niculescu. Enkele maanden later, in april, haalde ze de eindstrijd op het graveltoernooi van Istanboel. Daar botste ze op de Oekraïense Elina Svitolina. Buzarnescu stond voor de eerste keer in de finale van een WTA-toernooi.

Mertens won ook het dubbelspel, in de finale versloeg de Limburgse aan de zijde van haar Nederlandse partner Demi Schuurs, met wie ze het derde reekshoofd vormde, de Oekraïense Lyudmyla Kichenok en de Japanse Makoto Ninomiya. Het werd 6-2, 6-2 na 53 minuten tennis. De 22-jarige Mertens heeft nu twee WTA-titels in het enkelspel en vier in het dubbelspel op haar erelijst.

“Wat een fantastische dag”

“Ik wilde zo graag deze finale winnen. Misschien was ik daarom op het einde een beetje nerveus”, vertelde de 22-jarige Mertens, die bij haar vijfde wedstrijdpunt de match kon uitserveren. “Het was echt niet gemakkelijk door de regen. Ik weet niet meer hoe vaak de match is onderbroken, ik ben de tel kwijtgeraakt. Elke keer moest ik mij daarna weer opwarmen. En tegelijk fris in het hoofd blijven. Het was belangrijk niet gefrustreerd te geraken en klaar te zijn voor elke situatie. Ik ben erin geslaagd om tot het einde te knokken. Het is een fantastische dag geworden!”

Mertens kan vol vertrouwen naar de Australian Open afreizen, waar in de eerste ronde een qualifier wacht. “Het is een prachtig begin van het jaar, met de Hopman Cup in Perth en nu deze zege. Ik ben heel fier dat ik heb kunnen bewijzen dat ik in staat ben om dit toernooi van Hobart opnieuw te winnen. Ik heb heel regelmatig gepresteerd en dat geeft me veel vertrouwen voor Melbourne.”