Een nieuwe huistekenaar voor De Standaard
Foto: Kamagurka
U kijkt naar de eerste cartoon van Kamagurka voor ‘De Standaard’. Voortaan verschijnt hij drie keer per week in de krant.

Hij tekende en tekent de wereld rond, dag na dag, week na week. HumoLe Soir, het Nederlandse NRC HandelsbladDe Groene AmsterdammerVrij Nederland, het Duitse Stern en Titanic, het Franse Charlie Hebdo voorheen Hara-Kiri, tot in The New Yorker in de VS, hij heeft Wikipedia-pagina’s in zeven talen. Hij tekent zo’n 40 tekeningen per week, al meer dan 40 jaar aan een stuk. Dat zijn meer dan 100.000 gepubliceerde tekeningen.

Voortaan verschijnt Kamagurka ook in De Standaard, drie keer per week: op dinsdag, donderdag en zaterdag. Elke maandag kijkt hij ­bovendien in zijn glazen bol en voorspelt in een video op onze website de week die komt. En één keer per maand kunt u, ook via onze ­website, in dialoog gaan met Kama de stand-upcartoonist. Daarover verneemt u binnenkort meer.

Zo weinig mogelijk likes

In een interview met dS Weekblad vertelt Luc Zeebroek dat hij met zijn werk 'nooit wilde choqueren om te choqueren'. 'Het ging me, denk ik, alleen maar om communiceren. Ik wou reactie uitlokken. Mijn werk is taal. Woord en beeld worden ten onrechte uit elkaar gehaald. Voor mij is een woord een beeld en een beeld een woord. Bovendien ging het er me altijd toch ook om te spelen. Ik wou bovenal spelen. Zeker met Herr Seele. Wij vonden elkaar in het dadaïsme. Het ging erom codes te doorbreken en zo dingen in beweging te brengen. Dat staat haaks op deze tijd. Voor mij voelt het erg tegennatuurlijk, al die jongeren die iets maken waarmee ze zoveel mogelijk likes willen verzamelen. Hoe bizar. Ik zou eerder iets gemaakt hebben waarvoor ik zo weinig mogelijk likes kreeg. Waardoor ik zelfs van Youtube werd gehaald. Begrijp je?’