Sandra Bekkari: ‘Voeding is meer dan goed getal op de weegschaal’
Foto: rr

In het Kursaal van Oostende vonden vorig weekend de ‘Nooit meer diëten’-dagen plaats, de uit de hand gelopen voorstelling van het vierde boek van Sandra Bekkari. Het nieuwste boek moet duidelijk maken dat eten ons gelukkig maakt. ‘We moeten wat vaker een roze bril opzetten.’

Het gloednieuwe ‘Nooit meer diëten 4’ werd met veel glans voorgesteld op het tweedaagse event de ‘Nooit meer diëten’-dagen, door presentator Sean Dhondt omschreven als het ‘Sandra Bekkari-festival’. Fans konden er via allerlei standjes, workshops en een gezonde lunch/afternoon tea proeven en ontdekken waar Sandra Bekkari voor staat. ‘Dit is overweldigend. Ik ben trots’, aldus Bekkari tijdens de presentatie.

De televisiekok wilde vooral benadrukken dat het nieuwe boek veel meer is dan een kookboek met zo’n 60 gerechten. ‘De theorie is de moeite om even bij stil te staan.’ In dit nieuwste boek focust Bekkari op geluk. ‘Eten kan je gelukkig maken en wie optimistisch in het leven staat maakt gezondere keuzes.’

‘Er zit heel veel tussen onze oren’, benadrukt het VTM-gezicht. ‘Voeding is ook veel meer dan een goed getal op de weegschaal. Er is namelijk een duidelijke link tussen ‘food’ en ‘mood’. Voeding maakt ons gelukkiger.’

Volgens Bekkari is gezonde voeding cruciaal in dat proces. Gezond eten is volgens haar dan ook helemaal geen ‘hype’ of ‘trend’. ‘’Wie de voordelen kent, wil niet meer terug.’ Voeding is daarom minstens even belangrijk als bewegen of glimlachen om zich goed in het vel te voelen.

Niet verbieden

Vlamingen focussen volgens de tv-kok te veel op het negatieve. Dat leidt zelden tot iets goeds. ‘We moeten niet stilstaan bij een faalmoment. Het is vooral belangrijk om de goede balans terug te vinden.’ Het heeft volgens haar niet veel zin om bepaalde zaken te verbieden. ‘Wat niet mag, wordt extra aantrekkelijk’, aldus Bekkari. ‘Comfort food’ kan dus, maar in beperkte mate.

Ook Bekkari eet wel eens een frietje of een stukje chocolade. ‘Je ziet sommigen mensen dan kijken: Eet die nu frieten? Ik heb dan maar zelf een foto van dat pak friet op Instagram gegooid.’ Bekkari focust dan ook net op de regelmaat. ‘ Regelmaat maakt het verschil. Beter langzaam, maar duurzaam. Eten moet vooral genieten blijven.’

Dat genieten staat centraal in het nieuwe boek en gaat perfect hand in hand met de gezonde recepten. ‘Gezond eten is absoluut geen synoniem voor saai.’

Nooit meer diëten deel 4, 208 pagina’s, Verschenen bij Borgherhoff & Lamberigts, 24,99 euro