Waarom smeerolie de toekomst is, CD&V te pletter loopt op N-VA en spreken het nieuwe tikken wordt
We blijven dapper in de file naar het Autosalon aanschuiven
We blijven dapper in de file naar het Autosalon aanschuiven, terwijl de regering die Soedanezen nu het liefst van al vergeet. Dit zijn tien van de interessantste artikels van de voorbije week. Door hoofdredacteur Karel Verhoeven.

1.

Natuurlijk is het tijdperk van de auto nog lang niet voorbij. De verbrandingsmotor kan nog 25 procent performanter. Bijvoorbeeld door betere smeerolie. Een bezoek aan de fabriek van Total in Ertvelde, waar ze nu al 320 verschillende types smeerolie produceren, jaarlijks 187.000 ton. Total bouwt extra fabrieken voor smeerolie. Voor al die SUV’s die de consument massaal koopt op het autosalon. Soms maakt de toekomst een omwegje.

2.

Maak kennis met de virtuele assistent. De slimme luidspreker zit al in uw auto en smartphone, waar hij of zij u niet altijd goed begrijpt. Maar dat verbetert snel, en ze krijgt ook beeld, en veel intelligentie. Voorlopig nog artificieel. Nu nog zinvolle toepassingen vinden.

3.

Naar Soedan mogen ze niet terug, in een centrum mogen ze niet worden opgesloten, een verblijfsvergunning willen ze niet. Dus mogen ze niet werken en krijgen ze geen uitkering. Wat te doen met de Soedanezen?

4.

Sommigen verliezen bij de Soedancrisis meer dan anderen. CD&V verliest het meest. Wouter Beke liep met open ogen tegen de muur van N-VA. Zonder harde macht zijn waardigheid en goed fatsoen maar zwakke waarden.

5.

Deze man kreeg een stukje grond van de Tunesische overheid. Het ziet er wat treurig uit. Tientallen grafheuveltjes tussen de struikjes, bijna vierhonderd migranten liggen hier begraven. Chamesddine Marzoug staat al twaalf jaar in voor deze laatste daad van menselijkheid. Omdat het mensen zijn. Reporter Kasper Goethals vond hem in de oranje woestijn in Tunesië.

6.

Moeten we de hoop opgeven naar medicijnen tegen dementie nu Pfizer, een van de grootste farmabedrijven, alle onderzoek stopt? ‘Het is ingewikkelder dan we gedacht hadden’, geeft Bart De Strooper toe, directeur van het Britse Dementia Research Institute. ‘Maar we zullen er komen.’ Met of zonder cynische farmabedrijven.

7.

Stephen Bannon begon zelf te geloven dat hij de echte voorman van de Trump-revolte was. Deze week werd duidelijk wie echt aan de touwtjes trekt: de schatrijke familie Mercer. Maak kennis met de ware macht in Washington

8.

Primark zoekt voor zijn nieuwe winkel op de Meir 550 nieuwe medewerkers. Nu zijn die winkels groot, maar 550 man om kleren uit te stallen en af te rekenen? De meeste contracten zijn deeltijds of tijdelijk. Niet veel anders dan bij andere winkels. Driekwart werkt deeltijds.

9.

‘Is dat wat er gebeurt als je toegang hebt tot werkelijk alles? Dat je op den duur niets nog de moeite waard vindt en nergens nog geduld voor kunt opbrengen?’ Tom Heremans heeft zich, in navolging van zijn tienerkinderen, een abonnement op Spotify Premium geschonken en voelt hoe de lethargie binnensluipt. En de boosheid. En de onverschilligheid.

10.

Voor een cartoonist was het een heerlijke politieke week. Lectrr ging er flink tegenaan.