New York Times roept Ieper uit tot ‘must visit’ in 2018
Foto: belga

The New York Times, een van de meeste toonaangevende kranten ter wereld, tipt Ieper als een van de 52 reisbestemmingen van 2018.

Op 11 november 2018 wordt in heel Europa de honderdste verjaardag van het einde van de Eerste Wereldoorlog gevierd.

Ieper wordt in de Amerikaanse kwaliteitskrant NY Times omschreven als ‘a prime spot’, de plaats bij uitstek om die gelegenheid te herdenken. Bij het artikel staan lezerstips en verwijzingen naar bezienswaardigheden in de Westhoek, waaronder het Canadese monument in Sint-Juliaan en de Dodengang in Diksmuide.

‘Dat een van de belangrijkste kranten ter wereld ons in zijn favorietenlijstje opneemt, doet ons gloeien van trots’, zegt Jef Verschoore, schepen van Herdenking, Musea en Toerisme (CD&V). ‘Ieper staat op plaats 46. De overzeese tip is terecht. Het einde van de Eerste Wereldoorlog is een belangrijke mijlpaal in de geschiedenis’, zegt hij.

Slot van GoneWest

‘Er staan dit jaar veel evenementen gepland in onze stad. Op 17 februari opent in het IFFM de grote tentoonstelling ‘Sporen van Oorlog. De archeologie van de Eerste Wereldoorlog’. Deze tentoonstelling loopt tot 26 augustus. Daarnaast hebben we op 13 mei onze Kattenstoet, opent begin deze zomer het nieuwe Yper Museum en vindt op 25 augustus het grote slotevenement van GoneWest plaats.’

Ieper haalde de voorbije jaren al de mondiale media met de herdenkingsplechtigheden in het kader van de Slag om Passendale en de dertigduizendste Last Post. ‘Het is bij mijn weten de eerste keer dat Ieper opgenomen wordt in het favorietenlijstje van The New York Times. Wat de impact hiervan is? Het kan ertoe leiden dat meer Amerikanen en andere herdenkingstoeristen de weg vinden naar de Westhoek. Het aandeel Amerikanen in het aantal herdenkingstoeristen is tot nu toe relatief beperkt.’