De Noorse popzangeres Sigrid heeft de hoofdprijs weggekaapt in de invloedrijke muziekpoll ‘BBC sound of 2018’. Daarin tipt de Britse openbare omroep de muzikale hypes van het komende jaar.

De 21-jarige Sigrid is een van de jongste muzikanten die de prijs wint. Enkel de Britse zangeres Adele was jonger. Toen zij in 2008 won, was ze nog maar 19 jaar.

De Noorse zegt dat ze sprakeloos is. ‘Aangezien ik uit een klein land kom, heb ik altijd gedacht dat mijn muziek verspreiden moeilijk zou zijn. Maar streaming heeft veel grenzen doorbroken, denk ik.’

De hele top vijf in de lijst zijn overigens allemaal jonge muzikanten. Op de tweede plaats staat Rex Orange County, de band van de 19-jarige Alex O’Connor. Dan volgen IAMDDB, Khalid en Pale Waves.

De BBC laat sinds 2003 ruim honderd Britse kenners - journalisten, festivalprogrammatoren, curatoren van streamingdiensten en dit jaar voor het eerst ook voormalige genomineerden - de hype van het komende muziekjaar voorspellen. Soms is dat een schot in de roos, met namen als Adele (2008), Ellie Goulding (2010) en Years & Years (2015).

Vorig jaar won soulzangeres Ray BLK.