Zwerfhonden heimelijk in groten getale afgemaakt voor WK Voetbal
Enkele Russische steden die deelnemen aan het WK Voetbal dit jaar liggen onder vuur omdat ze in het wilde weg straathonden afmaken.

De afgelopen weken zijn 'honderden' straathonden afgemaakt in steden waar het WK Voetbal deze zomer plaatsvindt. Dat schrijft de Russische krant Parlamentskaja Gazeta op gezag van politicus Vladimir Boermatov, die zich specialiseert in dierenwelzijn. 

'We krijgen ongeruste oproepen van Russen die zien hoe straathonden in een hoek van de straat worden gedreven en daar tezamen worden neergeschoten', aldus Boermatov. 'Ook het vangen en euthanaseren van dieren die op straat rondzwerven, is een gangbare praktijk geworden in aanloop naar het WK. Wij hebben een brief naar sportminister Pavel Kolobkov verstuurd en hebben bij hem aangedrongen om transparant te zijn over het aantal straathonden dat precies wordt afgemaakt en om "menselijke" technieken te gebruiken.' 

Terugkerend fenomeen

Rusland kwam in 2014 al onder vuur te liggen toen het op grote schaal zwerfhonden afmaakte naar aanleiding van de Olympische Spelen in Sotsji. Desondanks de protesten van dierenverenigingen, gingen de lokale autoriteiten door met hun acties. 'Iedereen voelt zich veiliger wanneer die beesten van straat zijn. Ze zijn alleen vervelend', klonk het. 'En de dierenasielen zitten toch vol.' 

Zo'n zeven jaar geleden leefden er naar schatting zelfs in de hoofdstad Moskou zo'n 35.000 straathonden. 

Het afmaken van zwerfhonden en -katten bij gastlanden van internationale sportevenementen is geen nieuwigheid. Zo stuurde de Chinese overheid honderdduizenden zwerfdieren naar 'ruimtes voor massa-executie' vlak voor de Olympische spelen van 2008 en probeerde Athene in 2004 vlak voor de Zomerspelen nog een massa honden te vergiftigen.