VN noemen uitspraken Trump 'racistisch'
Foto: EPA-EFE

De mensenrechtenafdeling van de Verenigde Naties (VN) is niet te spreken over de uithaal van Amerikaans president Donald Trump naar vluchtelingen uit ‘klotelanden’ als Haïti en El Salvador. Trump ontkent dat hij die woorden heeft uitgesproken.

De Amerikaanse president Donald Trump zou tijdens een onderhoud in het Oval Office van het Witte Huis met twee senatoren Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen 'shithole countries' of  ‘klotelanden’ hebben genoemd.

De senatoren vroegen aan Trump om beschermingsmaatregelen voor migranten uit die landen te herstellen, door ze op te nemen in de nieuwe wet die de grensmuur met Mexico zou moeten financieren. 'Waarom zouden we al deze mensen van klotelanden naar hier halen?', reageerde de president gefrustreerd volgens bronnen van de Washington Post.

Trump zelf reageert op Twitter dat de 'taal die gebruikt werd op de meeting' door zichzelf 'hard was, maar dat die specifieke uitspraak ('klotelanden') niet gebruikt werd'. 

De Verenigde Naties zijn hard voor de Amerikaanse president: ‘Ik heb hier geen ander woord voor dan 'racistisch'’, verklaart Rupert Colville, woordvoerder van het VN-mensenrechtenbureau, in een reactie. ‘Je kan hele landen en continenten niet als ‘kloteplaatsen’ afdoen, en hun hele bevolking, die niet blank is, daardoor als niet welkom bestempelen. Indien dit wordt bevestigd (wat Trump zou hebben gezegd), dan gaat het om schokkende en beschamende uitspraken van de president van de Verenigde Staten.'

'Make America White Again'

Ook Cedric Richmond, de voorzitter van de organisatie van de Afro-Amerikaanse Congresleden, reageerde op Twitter op de uitspraak. De uitspraak is 'bijkomend bewijs dat zijn Make America Great-agenda eigenlijk een Make America White Again ('Maak Amerika weer wit')-agenda is', luidde het.

Via woordvoerder Ebba Kalondo zei de Afrikaanse Unie dat de uitspraak 'een slag in het gezicht is van alle goed gedrag en handelswijze'. Kalondo herinnerde er aan dat vele Afrikanen 'als slaaf in de VS zijn aangekomen'.