Samsung weer onder vuur wegens kinderarbeid
Foto: AP

Twee Franse ngo’s slepen Samsung voor de rechter in Frankrijk wegens kinderarbeid en onmenselijke arbeidsomstandigheden bij Chinese toeleveranciers.

Twee ngo’s - Peuples Solidaires en Sherpa - slepen de Zuid-Koreaanse techreus Samsung voor de rechter in Frankrijk. Ze beschuldigen Samsung van misleidende handelspraktijken en schending van de fundamentele mensenrechten.

De elektronicagigant zou in sommige fabrieken van hun Chinese toeleveranciers - die componenten maken voor hun smartphones - jonge kinderen tewerkstellen. Daarnaast is er ook sprake van veel te lange werkuren, en ongezonde werk- en verblijfsomstandigheden.

Undercover

Ze baseren de aanklacht op jarenlange rapporten van China Labor Watch, die de voorbije jaren meerdere undercovermedewerkers naar de Chinese fabrieken stuurde. Die beschrijven tal van excessen. In fabrieken waar onderdelen worden gemaakt voor telefoons van Samsung zouden kinderen jonger dan 16 jaar tot wel elf uur per dag werken. Ze krijgen een laag loon, zijn onverzekerd en krijgen overwerk niet uitbetaald, meldde de waakhond eerder al.

Het is dan ook niet de eerste keer dat Samsung van kinderarbeid word beschuldigd. In 2013 rn 2016 vond een Franse rechtbank een eerdere aanklacht van beide ngo’s tegen de Franse dochter van Samsung telkens nog ongegrond. Niettemin nam Samsung nadien ook zelf maatregelen. Na meerdere audits bij de Chinese toeleveranciers 2014 werd het contract van een Chinese bedrijf dat op kinderarbeid werd betrapt, geschrapt.

Nieuwe bewijzen?

Maar de ngo’s hebben nu naar eigen zeggen nieuwe bewijzen van misbruiken gevonden. En door een nieuwe wet in Frankrijk - die in het leven werd geroepen na de ramp van de textielfabriek op Rana Plaza in Bangladesh - kunnen zij niet alleen de Franse afdeling van Samsung voor de rechter dagen, maar ook de Zuid-Koreaanse moedermaatschappij wegens internationale wanpraktijken.

Samsung ontkent de beschuldigingen met klem. De elektronicareus zegt nauwgezet alle ethische regels over kinderrechten en arbeidsomstandigheden te volgen en van al hun leveranciers hetzelfde te eisen. In een reactie voegt Samsung België daaraan toe dat 'volgens publiekelijk beschikbare informatie' deze nieuwe procedure gebaseerd is op juridische gronden die zijn gebruikt in twee eerdere procedures die Sherpa in 2013 en 2016 heeft aangespannen. 'In beide procedures is Samsung in het gelijk gesteld', benadrukt het bedrijf.