Eerste sociaal overleg bij Deliveroo
Foto: Photo News

Het collectief van koeriers bij Deliveroo wil - zoals aangekondigd - zaterdag het werk neerleggen. Dat zal het geval zijn in Brussel, Luik, Mechelen, Antwerpen en Gent, en ook in Amsterdam, kondigde de Franstalige christelijke bediendebond CNE vrijdag aan. Ondertussen is voor het eerst overleg opgestart over het sociaal statuut van de koeriers.

Deliveroo wil dat de koeriers tegen het einde van januari het statuut van zelfstandige aannemen. Daarom zette de koerierdienst de samenwerking met de coöperatie Smart stop eind oktober. Via die coöperatie waren de koeriers in loondienst en hadden ze een betere sociale bescherming en een verzekering.

Vanaf 31 januari 2018 zijn alle koeriers gedwongen als zelfstandige te werken, waardoor ze een loon per levering zullen krijgen, in plaats van een uurloon. Het collectief wil echter dat de koeriers via de coöperatie blijven werken.

Overleg opgestart

Vrijdag is voor het eerst sociaal overleg bij het bedrijf opgestart. 'Er was een gesprek met de directie', bevestigt Steven Steyaert, secretaris bij de socialistische transportvakbond BTB. 'Er is afgesproken om het sociaal overleg op te starten. Ook de directie wil een oplossing voor het statuut. Een eerste overleg vindt plaats over veertien dagen.'

Het collectief, een autonome organisatie van ongeveer 200 koeriers die de steun krijgt van de christelijke vakbond, kondigde deze week al aan elke zaterdagavond tot het einde van de maand het werk te willen neerleggen. De acties gaan wel door. Die vinden zaterdag plaats in Brussel, Luik, Mechelen, Antwerpen, Gent en Amsterdam. In Vlaanderen wordt de actie gesteund door het ABVV. 'Het zal in Vlaanderen om sensibiliseringsacties gaan', preciseert de BTB-secretaris.