Trump annuleert bezoek aan Londen ‘door Obama’
Foto: Photo News

De Amerikaanse president Donald Trump heeft in de nacht van donderdag op vrijdag getweet dat hij een bezoek aan Londen volgende maand, waarbij hij de nieuwe Amerikaanse ambassade officieel zou openen, annuleert. Hij stak de schuld daarvoor op een beslissing van zijn voorganger Barack Obama, maar dat blijkt niet helemaal terecht.

‘De reden waarom ik mijn reis naar Londen annuleer is dat ik geen grote fan ben van de regering-Obama die de wellicht best gelegen en fijnste ambassade in Londen voor een appel en een ei heeft verkocht, om een te ver gelegen nieuwe te bouwen voor 1,2 miljard dollar’, luidde de presidentiële tweet. ‘Een slechte zaak. Men wou dat ik het lint doorknipte. NEEN!’.

Beslist door Bush

De nieuwe Amerikaanse ambassade in Londen ligt aan Nine Elms, een voormalig industriegebied met veel nieuwbouw in het zuidwesten van de Engelse hoofdstad. De huidige ambassade ligt pal in het centrum van Londen, aan het chique Grosvenor Square.

Het State Department heeft ondertussen laten weten dat de eerste stappen voor de verhuizing van de Amerikaanse ambassade al in 2008 werden gezet, onder het presidentschap van George W. Bush, zo berichtte de zender NBC vrijdag. Bush is net als Trump een Republikein.

Burgemeester: 'Trump is niet welkom'

Vogens de kranten The Guardian en Daily Mail zal minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson het bezoek aan Londen nu op zich nemen. Nog volgens de Britse pers had het geplande bezoek van Trump, mocht het doorgegaan zijn, een serie betogingen uitgelokt.

'Vele Londenaars hebben duidelijk gemaakt dat Donald Trump hier niet welkom is omdat hij een agenda van verdeeldheid nastreeft', reageerde de Londense burgemeester Sadiq Khan na de tweet van de Amerikaanse president. 'Het lijkt erop dat hij de boodschap heeft begrepen.'

Trump annuleert bezoek aan Londen ‘door Obama’
De nieuwe ambassade. Foto: EPA-EFE

De Britse premier Theresa May had de Republikein uitgenodigd voor een staatsbezoek toen ze hem kort na zijn ambtsaanvaarding in het Witte Huis had ontmoet. De Britse regering had nog geen datum vastgelegd, maar was een ‘werkbezoek’ overeengekomen dat zou samenvallen met de opening van de nieuwe Amerikaanse ambassade.