Trump: 'Waarom komen al die mensen uit klotelanden naar hier?'
Foto: AP
Amerikaans president Donald Trump ligt alweer onder vuur na een controversiële uitspraak die hij zou gedaan hebben achter gesloten deuren. Tijdens een ontmoeting met wetgevers zou de president zich wel erg denigrerend uitgelaten hebben over vluchtelingen uit onder andere Haïti en El Salvador.

Enkele wetgevers stelden voor om de bescherming van immigranten uit Haïti, El Salvador en Afrikaanse landen te herstellen, als onderdeel van een deal tussen verschillende Democraten en Republikeinen. Dat zeggen twee mensen die geïnformeerd werden over de vergadering.

President Trump zou volgens hen gereageerd hebben met: 'Why are we having all these people from shithole countries come here?' of 'Waarom hebben wij al die mensen uit klotelanden die naar hier komen?' Hij zou ook gezegd hebben: 'Waarom hebben we meer Haïtianen nodig? Take them out.' Daarna zou hij gesuggereerd hebben dat de VS meer mensen uit landen als Noorwegen zou moeten binnenbrengen.

De wetgevers zouden geschokt hebben gereageerd. Eerder op de dag, in telefoongesprekken, was Trump volgens medewerkers nog positief over de deal, maar tijdens de vergadering veranderde hij zijn standpunt en leek hij niet geïnteresseerd.

Senators Lindsey Graham (Republikeinen) en Richard Durbin (Democraten) gingen ervan uit dat zij alleen een gesprek zouden kunnen hebben met Trump, en waren verrast toen onder anderen ook Republikeinen Bob Goodlatte en Tom Cotton, die veeleer anti-immigratie zijn, aanwezig bleken te zijn.

Honderdduizenden moeten land verlaten

Deze week kondigde het Witte Huis aan dat het de bescherming van burgers uit El Salvador zou schrappen. Dat zou betekenen dat ongeveer 200.000 immigranten het land zouden moeten verlaten. Tot nu toe waren zij, net als honderdduizenden anderen die als kinderen illegaal het land binnenkwamen, onder het programma ‘Deferred Actions for Childhood Arrivals’ verzekerd dat ze konden naar school gaan of werken zonder de angst voor deportatie.

Het voorstel is een onderdeel van onderhandelingen met het Congres voor een immigratiedeal. Trump zou ook het loterijsysteem en andere aspecten van het huidige immigratiebeleid willen wijzigen, omdat die de 'economie schaden en terroristen in het land binnenlaten'.

Woordvoerder verdedigt standpunt

Een woordvoerder verdedigde Trumps standpunt over immigratie in het algemeen, zonder in te gaan op deze specifieke uitspraken. 'Bepaalde politici kiezen om te vechten voor andere landen, maar president Trump zal altijd vechten voor het Amerikaanse volk', zei woordvoerder Raj Shah. 'Zoals andere landen die immigratie hebben gebaseerd op verdiensten, vecht president Trump voor permanente oplossingen die ons land sterker maken door diegenen welkom te heten die kunnen bijdragen aan onze maatschappij, onze economie kunnen doen groeien en kunnen integreren in ons geweldige land.'

De nieuwe uitspraken van de president werden voorlopig niet ontkend door het Witte Huis.