Vrijzinnigen eisen van VRT alternatief voor erediensten
Foto: BELGA

Het uitzenden van erediensten op de openbare omroep blijft weerstand oproepen. De Unie van Vrijzinnige Verenigingen Demens.nu eist zendtijd voor een vrijzinnig humanistisch alternatief voor de erediensten. De organisatie dient daarom bij de Cultuurpactcommissie een klacht in tegen de VRT voor ‘een schending van het discriminatieverbod tussen de levensbeschouwingen’.

Na het afschaffen van de uitzendingen door derden twee jaar geleden kregen de levensbeschouwelijke omroepen geen zendtijd meer op televisie en radio. ‘ De door de Grondwet erkende vrijzinnig humanistische levensbeschouwing komt daardoor nergens meer aan bod op de VRT’, zegt deMens.nu donderdag.

De organisatie vroeg herhaaldelijk een vrijzinnig alternatief voor die erediensten, klinkt het. Daar komt bij dat de VRT eind november meldde dat ook de islamitische erediensten uitgezonden zullen worden. ‘Alhoewel de VRT bij deze gelegenheid heel duidelijk de traditie van uitzending van erediensten heeft heroverwogen en vervolgens een beslissing tot herschikking heeft genomen, blijven de vrijzinnig-humanisten volledig in de kou staan.’

De organisatie eist gelijkberechtiging en dus ‘een expliciete, benoemde en representatieve vrijzinnig humanistische aanwezigheid op radio en televisie’. ‘De UVV vraagt dus niet de afschaffing van de uitzending van erediensten, die in het bijzonder van nut kunnen zijn voor ouderen en zieken, maar wel dat de vrijzinnig-humanistische zinzoekers ook hun gading kunnen vinden op radio en tv’, klinkt het fijntjes.

De Unie van Vrijzinnige Verenigingen/deMens.nu dient de klacht in samen met Wim Van Rompaey. Hij is de voormalige directeur van het Vrije Woord, dat instond voor de uitzending van het vrijzinnige programma Lichtpunt.

De openbare omroep reageert dat ze een levensbeschouwlijk aanbod heeft en dat elke levensbeschouwing haar plaats heeft in het aanbod. ‘De VRT voorziet wel degelijk een levensbeschouwelijk aanbod op zowel radio, tv als online. We laten de Cultuurpactcommissie haar werk doen, we houden ons hiervoor beschikbaar. Bij VRT zijn we van mening dat elke levensbeschouwing haar plaats verdient in het aanbod.’

De Vaste Nationale Cultuurpactcommissie is een instantie die voortvloeide uit het Cultuurpact. Dat politiek akkoord uit 1972 bepaalt dat openbare culturele instellingen pluralistisch moeten zijn en geen gebruikers mogen discrimineren om ideologische, filosofische of politieke redenen. De commissie ziet in heel België toe op de juiste toepassing van de Cultuurpactwet: ze behandelt klachten en brengt adviezen uit bij overtredingen. In de praktijk gaat het vaak om conflicten over de samenstelling van lokale advies- of bestuursraden.