Moneygram verhuist hoofdkwartier naar Brussel
Foto: REUTERS

De Brexit begint duidelijke sporen na te laten in de Londense City. Geldtransferdienst Moneygram gaat zijn Europese hoofdkwartier van Londen naar Brussel verhuizen.

Dat bevestigt de Nationale Bank, dat de nodige vergunning afleverde.. Moneygram is een van de populairste diensten om internationaal geld te versturen, zonder dat daarvoor een bankrekening nodig is.

De beslissing van Moneygram is een rechtstreeks gevolg van de Brexit. Om de dienst in de EU te kunnen aanbieden, heeft Moneygram hier een licentie voor nodig. Het bedrijf dreigde de bestaande licentie echter te verliezen nadat Groot-Brittannië definitief uit de EU verdwijnt. Daarom werden sinds vorige lente onderhandelingen gevoerd met de Nationale Bank van België.

‘De gesprekken hebben ertoe geleid dat Moneygram bij de NBB een vergunning heeft aangevraagd voor dit Europese hoofdkwartier. Die werd, nadat Moneygram voldeed aan een aantal criteria en eisen van de NBB inzake bijvoorbeeld activiteiten en tewerkstelling, onlangs toegekend. Zodoende komt Moneygram Europe onder toezicht van de Nationale Bank’, zegt woordvoerder Geert Sciot van de Nationale Bank.

De verhuis zal volgens de eerste verwachtingen rond de zomer het geval zijn, zegt de Nationale Bank. Vanaf dan zal Moneygram de activiteiten in Europa vanuit ons land organiseren. Het bedrijf komt onder toezicht van de Nationale Bank.

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt reageert tevreden. ‘We zijn bijzonder verheugd dat we opnieuw een financiële speler mogen verwelkomen in Brussel. Dit bewijst dat onze aanpak om Brussel te versterken en te verbreden als financieel centrum werkt.’

Verschillende financiële bedrijven gingen Moneygram vooraf. Zo kondigden verzekeringsmarkt Lloyd’s of London, de Australische verzekeraar QBE en de Japanse verzekeraar MS Amlin vorig jaar aan dat ze omwille van de Brexit voor Brussel kiezen.