Geens hoopt staking in gevangenissen nog te kunnen afwenden
archiefbeeld. Foto: Photo News
Het vakbondsfront start vanaf 29 januari met acties tegen het chronisch personeelstekort in de gevangenissen. Dat is vernomen van de socialistische overheidsvakbond ACOD. Daarbij worden ook stakingen gepland. Minister Geens wil de bestaande voorstellen verduidelijken, en zo alsnog een staking te vermijden.

Er wordt gestart met waarschuwingen: al het gevangenispersoneel zal pas twee uur later aan zijn shift beginnen, aldus het ACOD.

Op 2 februari volgt een 24 urenstaking, gevolgd door nieuwe waarschuwingen waarbij twee uur later aan de dienst wordt begonnen. Op 9 februari start een nieuwe 24 urenstaking. Op 12 februari volgt een evaluatie. Als minister van Justitie Koen Geens dan niet over de brug komt, volgt vanaf 19 februari een 48 urenstaking.

‘Dit geldt voor alle gevangenissen in het hele land’, zegt Robby De Kaey van ACOD Justitie.

In een reactie zegt een woordvoerder van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) dat er nog enkele weken rest om de bestaande voorstellen concreter te maken. 'We zullen deze tijd gebruiken om dat te doen. Er wordt immers in belangrijke mate tegemoet gekomen aan de eisen van de vakbonden, maar we begrijpen dat een aantal punten concreter ingevuld dienen te worden.'