Kreeften: eerst verdoven, dan pas koken
Foto: gva

Kreeften mogen in Zwitserland niet meer zomaar levend worden gekookt. Ze moeten eerst worden verdoofd.

De Zwitserse regering heeft de regels rond dierenbescherming aangescherpt. Ook voor schaaldieren. ‘Levende schaaldieren, waaronder kreeften, mogen niet langer in ijs of ijswater vervoerd worden’, klinkt het. ‘Ze moeten nu verdoofd worden voor ze gedood worden.’

Kreeften verdoven kan onder meer met stroomstoten.

De regelgeving pakt onder meer ook illegale hondenfokkerijen aan, bant toestellen die honden automatisch straffen als ze blaffen en legt voorwaarden vast om zieke of gewonde dieren af te maken. De nieuwe regelgeving gaat vanaf maart van kracht.

Zwitserland is niet het enige land dat kreeften probeert te beschermen. In Italië oordeelde de rechtbank vorig jaar dat kreeften in restaurants niet in ijs mogen worden bewaard omdat ze dan onnodig lijden.

De discussie over de vraag of kreeften – en andere ongewervelden – pijn kunnen lijden, is al vaak gevoerd. Toen tv-kok Piet Huysentruyt een aantal jaren geleden in Chez Piet de poten van een levende kreeft afrukte en het lijf in tweeën sneed, laaide ook bij ons de discussie op.

‘Een kreeft neemt zeker prikkels waar, en kan daar op reageren. Maar of ze ook pijn voelt zoals wij, weten we in feite niet’, zei professor Herwig Leirs daarover in onze krant.