Brussel‘Als de beperking van de werkloosheidsuitkeringen in de tijd er niet dringend komt, is premier Michel dan de handpop van CD&V?’, tweette N-VA-fractieleider Peter De Roover gisteren – de premier werd de voorbije weken afgeschilderd als de handpop van de N-VA. Maar als die beperking er niet komt, dan is dat ook omdat de partij van de premier dat gewoon geen goed idee vindt. Voka trok twee dagen geleden nog aan de noodrem over de krapte op de arbeidsmarkt. Het ideale moment, dacht de N-VA, om nog eens het idee over de duur van uitkeringen van onder het stof te halen. ‘De geesten zijn misschien gerijpt’, zei N-VA-parlementslid Wouter Raskin in Het Laatste Nieuws.
Op dit moment zijn werkloosheidsuitkeringen weliswaar degressief, maar heeft een werkzoekende er onder bepaalde voorwaarden wel oneindig recht op. De N-VA wil dat anders zien.
Nieuwe werf
De Franstalige liberalen maakten meteen duidelijk dat daarvan geen sprake kan zijn. ‘Het staat niet in het regeerakkoord’, luidt de reactie van MR-voorzitter Olivier Chastel. Meer nog, dat die beperking er niet komt, was een van de voorwaarden voor de Zweedse coalitie om zelfs maar aan de regeringsonderhandelingen te beginnen. Ook van de afschaffing van het brugpensioen, een ander voorstel dat de N-VA opnieuw formuleert, moet de MR niks weten. ‘De regering heeft de voorwaarden om met brugpensioen te gaan al verstrengd’, zegt Chastel. ‘Onze partij is er geen voorstander van om hier verder te gaan dan het regeerakkoord.’ MR en CD&V vormen front tegen die maatregelen.
‘De voorwaarden om met brugpensioen te gaan, zijn al strenger’
Olivier Chastel
Voorzitter MR
De premier maakt van de hervorming van de arbeidsmarkt wel een nieuwe werf voor in de lente, boven op lopende zware dossiers als het Energiepact of de gevechtsvliegtuigen. ‘Hij is een pakketje voorstellen aan het samenstellen om dan met zijn collega’s te realiseren’ klinkt het. ‘En dat zal gebeuren in samenwerking met Kris Peeters (CD&V).’ Een extra hervorming boven wat al beslist werd, moet het beeld schetsen van een premier en regering die aan de slag blijven tot aan de verkiezingen.
Maar dit biedt ook een uitgelezen kans voor CD&V om extra punten te scoren voor de verkiezingen volgend jaar. Die partij levert met Peeters per slot van rekening toch de minister van Werk. ‘Er zijn op federaal niveau al stappen gezet, zoals de invoering van de mysterycalls en de landingsbanen voor ouderen’, zegt de minister. ‘Maar het zijn vooral de regio’s die verantwoordelijk zijn voor het doelgroepenbeleid.’ Peeters staat dan ook achter het pact dat Muyters (zie inzet) wil sluiten. ‘De afschaffing van het brugpensioen of de beperking van de werkloosheidsuitkering in de tijd zijn niet aan de orde, omdat het geen activeringsmaatregelen zijn.’
Muyters wil arbeidspact sluiten
Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) gaat met werkgeversorganisaties Voka en Unizo praten om een pact te sluiten tegen de krapte op de arbeidsmarkt. Hij wil twee fenomenen tegengaan: het opgeven van langdurig werklozen en het diplomafetisjisme. Hij stuurt onder meer aan op een betere screening van langdurig werklozen. Hij wil ook dat VDAB en werkgevers meer rekening houden met competenties in plaats van diploma’s. ‘Onbegrijpelijk dat wij niet betrokken worden’, reageert het ACV. ‘Logisch,’ vindt Muyters, ‘het pact omvat alleen engagement van overheid en werkgevers’. (cv)