Ruimtevaarder die ‘9 centimeter groeide’ in de ruimte excuseert zich: ‘Sorry voor dit vreselijke fake news’
Foto: REUTERS

Hij was voor even wereldnieuws, de Japanse ruimtevaarder Norishige Kanai. Begin deze week zette hij op Twitter dat hij, tijdens zijn verblijf in de ruimte, 9 centimeter gegroeid was. Maar dat bleek niet juist.

De meeste astronauten groeien een beetje wanneer ze op ruimtemissie zijn. Dat komt onder andere omdat er in de ruimte geen zwaartekracht is. Meestal gaat het om slechts enkele centimeters, die weer verdwijnen wanneer de astronauten terugkeren naar aarde.

Ook de 41-jarige Norishige Kanai blijkt gegroeid. De Japanner vertrok vorige maand voor een missie in de ruimte van een half jaar. Maandag postte hij op Twitter dat hij een ‘grote aankondiging’ had: ‘Mijn lengte werd gemeten hier in de ruimte en op een of andere manier ben ik 9 centimeter gegroeid! En die groeischeut is er op slechts drie weken gekomen. Zoiets heb ik niet meer meegemaakt sinds ik in de middelbare school zat.’ Kanai voegde eraan toe dat hij nu wat ongerust is, want mogelijk past hij door die plotse uitzonderlijke groei niet meer in de zetel van de raket voor zijn terugkeer. Die zijn namelijk op maat gemaakt.

De tweet werd wereldwijd opgepikt. 9 centimeter groeien in de ruimte is namelijk zeer uitzonderlijk. Overal werden analyses gemaakt van hoe dit kon en wat de mogelijke gevolgen daarvan kunnen zijn. ‘In de ruimte is er geen zwaartekracht die onze rugwervels op elkaar drukt. Daardoor groeien astronauten gemiddeld enkele centimeters, maar 9 centimeter is echt ongezien’, zei ruimtevaartspecialist Nancy Vermeulen bijvoorbeeld dinsdagavond in ‘De Wereld Vandaag’ op Radio 1.

Meetfout

Maar die 9 centimeter bleek té uitzonderlijk. Na alle commotie en nadat ook zijn kapitein zich vragen had gesteld over de ‘groei van 9 centimeter’, werd de lengte van Kanai opnieuw gemeten. En hij bleek niet 9 maar ‘slechts’ 2 centimeter te zijn gegroeid ten opzichte van zijn lengte op aarde.

Kanai tweette daarop opnieuw: ‘Het was een meetfout’, zei Kanai. ‘Ik excuseer me voor dit vreselijke fake news’. Kanai gaf verder geen uitleg. Het is dus niet duidelijk hoe die meetfout (of het fout communiceren erover) uiteindelijk gebeurd is. ‘Blijkt dat ik dus toch in de zetel van de Sojoez-raket zal passen. Ik ben opgelucht.’

Het was de eerste ruimtereis van Kanai. Hij zal nog zo’n kleine zes maanden verblijven in het internationaal ruimtestation ISS.

 

 

Ruimtevaarder die ‘9 centimeter groeide’ in de ruimte excuseert zich: ‘Sorry voor dit vreselijke fake news’
Foto: EPA-EFE