Donald Trump bezorgt oorlogsboek tweede leven
Foto: REUTERS

De Canadese historicus Randall Hansen mag Donald Trump een bedankje sturen. Zijn boek ‘Fire and Fury’, dat acht jaar geleden verscheen, staat sinds kort weer in de bestsellerlijsten.

Voor alle duidelijkheid: dit boek gaat niet over het Witte Huis, maar over de geallieerde bombardementen op nazi-Duitsland. Blijkbaar zijn er heel wat kopers die na een zoekopdracht niet nauwkeurig genoeg de resultaten bekijken en het verkeerde boek bestellen.

‘Ongelooflijk, de verkoopcijfers van mijn boek zijn omhooggegaan’, tweette Hansen deze week. ‘Krijg ik meer royalty’s dankzij Trump en Bannon? Zo ja, dan kent de ironie geen grenzen.’ Zijn tweet werd duizenden keren geliket en geretweet.

Toen Trump de woorden ‘fire and fury’ voor het eerst gebruikte, in een toespraak over Noord-Korea voor de Verenigde Naties, zag Hansen al een lichte toename van de belangstelling voor zijn werk op sociale media. Hij heeft er uiteraard niets op tegen dat zijn boek nu opnieuw in de belangstelling komt. Op het moment dat het boek over Donald Trump verscheen, was hij op een conferentie in Washington. ‘Iedereen had het over ‘Fire and Fury’, en toen ik zag dat mijn boek in de bestsellerlijsten van Amazon was opgedoken, moest ik wel even grinniken’, zei hij aan de Canadese omroep CBC.

Dat de tweet over zijn boek massaal werd opgepikt, verbaasde hem wel. ‘Waarschijnlijk vindt iedereen het wel grappig dat iemand als ik profiteer van de ophef over Trump.’