2018 wordt het jaar van de vijg
Foto: Karmen Ayvazyan

De avocado mag zich opmaken voor een rustig(er) jaar. Wie niet onbekend is met Instagram, zag de voorbije maanden meer en meer vijgen passeren. En het hoogtepunt is nog niet bereikt.

De avocado mag zich al een paar jaar de populairste vrucht op Instagram noemen, maar die heerschappij is straks misschien (eindelijk?) voorbij. Na de foodies op Instagram, zal dit jaar ook het grote publiek zwichten voor vijgen, zo luidt althans de voorspelling van het Zwitserse Firmenich, producent van smaakstoffen en aroma’s, dat de vijg bombardeerde tot ‘de smaak van 2018’.

Fruitboeren kunnen straks maar beter zorgen voor voldoende voorraad. Net zoals avocado’s zijn vijgen niet alleen fotogeniek, maar ze zitten ook boordevol voedingsstoffen, antioxidanten en vezels. Door de zoete en aromatische smaak laat de vrucht zich wonderwel combineren bij het ontbijt, in salades, in drankjes en hoofdgerechten. Het slechte nieuws: het seizoen voor verse vijgen loopt van juli tot oktober.

Geen bloemen

De vijg is een schijnvrucht. Een vijgenboom zul je nooit zien bloeien, want de bloem zit in de vijg zelf. Omdat ze geen daglicht zien, komen ze nooit tot bloei en rijpen ze binnenin verder tot pitjes. In de Chinese taal zit dat mooi vervat, want het woord voor ‘vijg’ betekent er letterlijk ‘fruit zonder bloem’.

En waar de avocado niet zo gemakkelijk is in gebruik (ofwel is hij nog niet rijp als je hem opensnijdt, ofwel té), komt ook de vijg met een handleiding. Vijgen zijn zeer tere vruchten en hun aroma en smaak is optimaal wanneer ze volledig gerijpt zijn. Maar ze zijn ook erg gevoelig voor schimmel. Zodra er bruine plekjes op de schil komen, is het te laat. Binnen enkele uren worden de suikers omgezet in zuren en is de vijg niet meer lekker.

Verse vijgen kun je verwerken in slaatjes met geiten- of fetakaas en verse groene kruiden, in vruchtensalades, in taart en gebak, in confituur en chutneys voor op de boterham of om bij kaas te serveren, als compote bij wild en in roomijs. Besprenkel gekoelde vijgen met een beetje citroensap. Zo kun je hun smaak oppeppen.

Door hun hoge suikergehalte zijn vijgen ideaal om te drogen. Gedroogde vijgen kun je een jaar op een koele donkere plaats bewaren. Maar het wordt wel moeilijker om daarmee likes op Instagram te scoren.

Enkele recepten om (later dit jaar) uit te proberen: