Messi kan gratis weg als Catalonië onafhankelijk wordt
Foto: Photo News

Lionel Messi liet een politiek explosieve ontsnappingsclausule in zijn nieuw contract opnemen: als Catalonië onafhankelijk wordt, is hij transfervrij.

De politieke discussie rond de onafhankelijkheid van Catalonië kan voor Barcelona een vervelend tintje krijgen. Sterspeler Lionel Messi heeft volgens diverse Spaanse media namelijk een opmerkelijk clausule in zijn nieuwe contract, waardoor hij transfervrij is als de Spaanse regio onafhankelijk wordt verklaard.

Lange transfersoap

Eind november zette Messi na een lange contractsoap dan eindelijk zijn krabbel onder een nieuwe verbintenis bij Barça. De Argentijn verbond zich tot medio 2021 aan de Catalanen, waarmee hij een transfer naar een andere Europese topclub uitsloot.

Nu blijkt dat dit wel afhankelijk is van de politieke situatie. Mocht Catalonië onafhankelijk worden en Barcelona dus niet meer in de Primera División uitkomen, dan wordt er een clausule in het contract van Messi geactiveerd, waardoor de Argentijnse ster en clubtopscorer een transfervrije status krijgt en dus gratis naar een andere club kan vertrekken.

Keiharde eis

De transferclausule was een keiharde eis van Messi in de contractonderhandelingen, die zeer lang duurden. De dertigjarige Argentijn heeft bovendien een uitkoopclausule van 700 miljoen euro in zijn verbintenis.

Het bericht werd deze middag telefonisch bevestigd aan het persagentschap Bloomberg door zijn woordvoerder Marcelo Mendez. Al nuanceerde die wel enigszins. Volgens hem staat in de clausule dat Messi voor FC Barcelona blijft spelen zolang de voetbalclub in een ‘competitieve competitie’ uitkomt.