Wie van plan is om vannacht naar de uitreiking van de Golden Globes te kijken, zal opvallend veel zwarte jurken zien op de rode loper. Heel wat actrices hebben aangegeven dat ze zwart zullen dragen uit solidariteit met de slachtoffers van seksueel misbruik in de filmwereld.

De uitreiking van de Golden Globes belooft heel wat soberder te kleuren dan andere jaren. De actie Time's Up, dat voortvloeit uit het steeds verder uitdijende misbruikschandaal dat begon met de zaak-Weinstein, heeft acteurs en actrices opgeroepen om zwart te dragen op het evenement, uit solidariteit met de vele slachtoffers.

Initiatiefnemers van Time's Up zijn 300 topvrouwen in Hollywood, onder wie actrices Eva Longoria, Natalie Portman en Reese Witherspoon en producer Shonda Rhimes. Een van de grote donoren voor het fonds is Meryl Streep, die een half miljoen dollar op tafel legt.

Time's Up werd maandag gelanceerd met een open brief in The New York Times. ‘Het tijdperk van seksuele aanranding, intimidatie en ongelijkheid op de werkvloer is voorbij’, klonk het onder meer. Time’s Up ijvert voor wetswijzigingen, onder meer om bedrijven te bestraffen die intimidatie door de vingers zien.

Geen stil protest

De brief wordt vanavond dus gevolgd met een tweede actie in Hollywood zelf. Zwart dragen op de rode loper van de Golden Globes is allesbehalve een stil protest, zo onderstreepte Longoria eerder in een interview. 'In plaats van ons te vragen wie we dragen (welk modelabel of ontwerper, red.), zullen de journalisten nu vragen waarom we zwart dragen. We gebruiken de rode loper als platform om onze stem te laten horen.'

Volgens de Hollywood Reporter zullen heel wat genodigden eveneens een pin dragen om hun solidariteit te onderstrepen. 'Reese Witherspoon vroeg me om een pin te ontwerpen voor de genomineerden en mannelijke presentatoren', aldus kostuumontwerpster Arianne Phillips, de voormalig stiliste van Madonna.