Belgische ceo verdient in twee weken gemiddeld jaarloon
De mediane beloning van een ceo in een Bel20-onder­neming bedroeg in 2016 zo’n 2,08 miljoen euro. Foto: blg
Britse ceo’s hebben in drie dagen evenveel verdiend als hun onder­geschikten in een jaar. Hun Belgische collega’s doen er twee weken over.

De topmanagers van de grootste Britse bedrijven hadden gisteren een mooie reden om de kurken te laten knallen. Want wat is er passender dan een glaasje bubbels om Fat Cat Thursday te vieren? De jaarlijkse Fat Cat Day is de dag waarop de gemiddelde topman van een groot Brits bedrijf evenveel verdiend heeft als de gemiddelde werknemer in een heel jaar. Dit keer bleek dat al na drie werkdagen het geval te zijn. Na ­aftrek van Nieuwjaar, waarop niet gewerkt wordt, viel de feestdag voor de fat cats dus op 4 januari. 

Ook vorig jaar viel de dag op die datum. Toch heeft er een verschuiving plaatsgevonden in het nadeel van de managers. In 2017 hadden zij na tweeënhalve dag al een modaal jaarloon verdiend, een halve dag sneller dus dan dit jaar. Dat komt doordat de Britse toplonen met een vijfde  zijn ­achteruitgegaan, aldus het High Pay Centre, de ngo die de Fat Cat Day jaarlijks berekent. 

Het mediane toploon voor een ceo in een bedrijf in de belangrijkste Britse beursindex zakte van 3,97 miljoen pond (4,46 miljoen euro) naar 3,45 miljoen pond (3,87 miljoen euro). Toch verdienen de ceo’s nog 120 keer zoveel als de gewone werknemer. ‘Het is bemoedigend om te zien dat er aan de top een minimum aan ­terughoudendheid aan de dag werd gelegd. Maar de kloof tussen de top en de werkvloer blijft excessief en is niet te rechtvaardigen’, meent Stefan Stern van het High Pay Centre.

17 januari

Met de cijfers die Vlerick-professor Xavier Baeten eind vorig jaar publiceerde, is het mogelijk om na te gaan wanneer de Belgische fat cats evenveel hebben verdiend als een gewone werknemer in een jaar. De mediane beloning van een ceo in een Bel20-onder­neming bedroeg in 2016 zo’n 2,08 miljoen euro, stelde Baeten vast. In tegenstelling tot hun Britse collega’s zijn ze er flink op vooruitgegaan.

Ze kregen vooral hogere bonussen. Het gemiddelde ­bruto jaarloon van een voltijdse werknemer bedraagt in België 47.954 euro. De toplui verdienen ongeveer 43 keer zoveel als de werknemers. De kloof tussen top en werkvloer is in België een stuk smaller dan in Groot-Brittannië. De Fat Cat Day valt dus ook later. Maar niet zo heel veel later. 

Als we de calculatiemethode van het High Pay Centre toepassen, ervan uitgaande dat ceo’s 12 uur per dag en drie weekends op de vier werken, komen we uit op een uurloon van 541,67 euro. Het kost hun twee weken en anderhalve dag om met dat uurloon een gemiddeld werknemersjaarloon te verdienen. Even op de kalender kijken en we weten wanneer de Belgische Fat Cat Day valt: op woensdag 17 januari.