‘Goede mensen roken geen marihuana’
President Trump en minister van Justitie Sessions. Foto: AFP

De regering van de Amerikaanse president Donald Trump zou het gedoogbeleid van zijn voorganger Barack Obama voor marihuana terugschroeven. Volgens de Amerikaanse zender NBC News legt minister van Justitie Jeff Sessions momenteel de laatste hand aan een algeheel verbod.

Zowel het telen als het kopen en het gebruik van marihuana is volgens de Amerikaanse federale wetgeving illegaal. Obama stelde echter een gedoogbeleid in voor staten die zelf beslisten om marihuana (deels) te legaliseren. Sessions wil dat beleid nu aanpassen.

De ingreep komt op het moment dat in Californië de verkoop van de drug voor ‘ontspanningsdoeleinden’ net is begonnen. Door de nieuwe maatregel krijgen ook de gerechtelijke overheden in zeven andere deelstaten waar marihuana gelegaliseerd is (Colorado, Washington, Oregon, Alaska, Nevada, Massachusetts en Maine), weer de mogelijkheid om agressief op te treden en de federale wet toe te passen.

Die spagaat dreigt een gerechtelijke strijd in gang te zetten tussen federale procureurs en functionarissen van deelstaten, vermoedt NBC. De vraag is ook hoe de overheid gaat ageren tegen het gebruik van marihuana voor medische doeleinden, toegestaan in 28 deelstaten.

De maatregel van Sessions maakt het in 2013 door Justitie opgestelde beleid ongedaan. Dat stipuleerde dat het federale gerecht zich inzake marihuana moest focussen op leveringen van de drug aan minderjarigen, aan de verkoop over de deelstaatgrenzen heen, het telen van de plant op federale grond en op interventies wanneer de handel in de drug in handen was van de georganiseerde misdaad.

De diepgelovige Sessions maakte in een hoorzitting in 2016 in de Senaat al duidelijk hoe hij tegenover softdrugs stond: ‘Goede mensen roken geen marihuana.’