Kruidvat stopt met verkoop van tabak
Foto: DBA

Winkelketen Kruidvat stopt met de verkoop van sigaretten. ‘We kunnen het gewoon niet meer maken’, zegt ceo Gerard van Breen.

De verkoop van sigaretten past niet meer bij het imago van de drogisterijen, zegt de topman aan Het Nieuwsblad. ‘Gezondheid neemt een almaar belangrijkere plaats in in onze winkels. Tabak past daar gewoon niet meer bij.’

Ook in de zusterketen Trekpleister - die alleen in Nederland actief is - zullen op termijn geen rookwaren meer worden verkocht.

Concreet zal de verkoop van tabak in alle 1.373 filialen van Trekpleister en Kruidvat in Nederland en België geleidelijk worden teruggeschroefd. De overgang zal meer dan anderhalf jaar duren.

Van Breen is naar eigen zeggen trots op deze stap. Hoeveel omzet de twee drogisterijketens door de beslissing mislopen, wil de ceo niet zeggen, maar volgens hem scheelt het ‘toch enkele procenten’.

In ons land telt Kruidvat 250 winkels. Kruidvat heeft in Nederland 933 filialen, Trekpleister 190.

De Stichting tegen Kanker is blij dat de 'privésector zich begint te distantiëren van de tabaksindustrie'.

Suzanne Gabriëls, experte tabakspreventie bij de Stichting tegen Kanker, noemt het moedig van de keten om vrijwillig afstand te doen van de winst door tabaksproducten. 'Het stoppen met de verkoop van tabaksproducten in de 250 winkels van Kruidvat in ons land is misschien maar een druppel op een hete plaat, want er blijven nog vele duizenden verkooppunten in supermarkten, tankstations en dagbladwinkels. Maar het is wel een belangrijk keerpunt in de opstelling van de privésector tegenover de tabaksindustrie. Dit kan een nieuw tijdperk inluiden als ook andere ketens dit beleid gaan volgen.'