Venetiaanse politie met de handen in het haar na miljoenenroof uit Dogenpaleis
Beelden van de expositie waaruit de juwelen gestolen werden. Foto: AP

Dieven hebben in het bekende Dogenpaleis op het San Marcoplein in Venetië voor miljoenen euro’s aan juwelen gestolen. Het is echter maar de vraag of ze die verkocht krijgen.

De tentoonstelling van Indiase en Indiaas geïnspireerde juwelen en andere objecten in het Dogenpaleis kreeg woensdag bezoek van minstens twee dieven. Ze mengden zich onder de andere bezoekers en terwijl één van hen de wacht hield, opende de tweede dief één van de tentoonstellingskasten. De dieven gingen aan de haal met twee stukken uit de collectie van de Qatarese familie al-Thani: een met juwelen bezetten gouden broche en een paar oorringen.

De gestolen stukken, die onder andere diamanten, goud en platina bevatten, hebben een geschatte waarde van ‘slechts’ 30.000 euro, maar de reële waarde zou volgens politiecommissaris Vito Gagliardi oplopen tot ‘een paar miljoen euro’. Het wordt echter niet simpel om de juwelen kwijt te geraken, aangezien ze zo bekend zijn.

Volgens de politie slaagden de twee dieven, die mogelijk deel uitmaken van een bende, erin het alarmsysteem te manipuleren. Daardoor ging het alarmsignaal pas af toen ze al op ontsnappen stonden. ‘Het gaat hier duidelijk om professionals, die ondanks de hoogtechnologische uitrusting in de kamers en gebouwen, toch weg wisten te komen’, aldus Gagliardi.