Zoals verwacht is het water van de Schelde omstreeks 16 uur over de blauwe steen aan de Antwerpse Scheldekaaien gelopen. De brandweer hield de situatie nauwlettend in het oog. De politie heeft de Scheldekaaien omstreeks 17 uur weer vrijgegeven voor het verkeer.

Wegens de combinatie van springtij en de noordwesterstorm gold woensdag overal langs de Schelde de hoogste waakzaamheid. Niet alleen werden alle gecontroleerde overstromingsgebieden deze namiddag open gezet, met voor het eerst wellicht ook de 600 hectaren van Kruibeke, tegelijk kondigde het bestuur van De Vlaamse waterweg woensdagnamiddag van 15 tot 19 uur een volledige ‘scheepvaartstremming’ af tussen Wintam (Bornem) en Dendermonde.

Ook op de Rupel, de Beneden-Nete en de Beneden-Dijle gold een vaarverbod. Dit dan om te verhinderen dan door extra golfslag de dijken zouden worden aangetast.

Omstreeks 16 uur liep het water van de Schelde over de blauwe steen. De laatste keer dat het water zo hoog stond aan de Scheldekaaien dateert van de sinterklaasstorm in 2013. Toen steeg het waterpeil tot 7,30 meter. Nu zou dat 7,20 meter geweest zijn.

Een deel van de kerstmarkt op het Steenplein is ook onder water gelopen. De Scheldekaaien zijn omstreeks 17 uur wel opnieuw vrijgegeven voor het verkeer.