Op korte tijd negen gevangenen ontsnapt uit Berlijnse gevangenis
Foto: rr

De Duitse autoriteiten zijn het mikpunt van spot nadat in vijf dagen tijd negen gevangenen zijn ontsnapt uit dezelfde gevangenis.

Donderdag gebruikte vier gedetineerden een slijpschijf en een hamer uit de werkruimte van de Plötzensee-gevangenis om door een ventilatieschacht te komen. Daarna kropen ze onder de omheining.

De ontsnapping werd gefilmd door veiligheidscamera’s, maar het duurde 41 minuten voor iemand hun verdwijning opmerkte. Ze zaten een straf uit voor diefstal, slagen en verwondingen en afpersing.

Vrijdag bleek dat een gevangene niet was teruggekeerd na een dag van penitentiair verlof. Maandag ontsnapten twee gevangenen ’s nachts via een raam.

Tijdens het weekend zijn nog eens twee gevangenen ontsnapt, maar het is niet duidelijk of ze zijn uitgebroken of gewoon niet zijn teruggekeerd.

Na de vier ontsnappingen zijn nog zes gevangenen voortvluchtig.

Het gaat niet om een streng beveiligde gevangenis. Verschillende gevangenen mogen overdag de gevangenis verlaten om te gaan werken. Toch eist de oppositie het ontslag van de bevoegde politicus Dirk Behrendt. Dat lijkt Behrendt niet van plan. Zijn woordvoerder wijst erop dat het aantal ontsnappingen niet is toegenomen tijdens zijn ambtstermijn.

Experts moeten nu bekijken hoe ze de zwakke plekken van het systeem kunnen weghalen. De instelling zou ook meer personeel krijgen.